Skip to main content

В яких випадках можуть перерахувати платіжки на комунальні послуги

Post date Post count 1916
Поділитись

Чи можна платити менше за комунальні послуги через постійні відключення

Щодня українці зіштовхуються із тимчасовою відсутністю комунальних благ. Тому багатьох цікавить питання, чи перерахують їм комунальні платежі за періоди, коли були відключення.

Згідно із законом (Постанова Кабінету Міністрів 151), якщо українцям надаються комунальні послуги поганої якості, то вони мають право на перерахунок сум у платіжках. Це стосується води (холодної і гарячої) та опалення. При цьому за електроенергію потрібно платити як зазвичай — відповідно до показників лічильників.

Водопостачання

Згідно з правилами, водопостачання в українців може бути відсутнім не більше 6 год/день. При цьому загальний період без води має становити до 30% від загального часу її надання. Якщо води немає понад 6 годин на добу, то за кожну добу відхилення від норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Температура гарячої води може коливатися від 50 до 75 градусів. Якщо вона становить 45-49 градусів, тариф можуть зменшити на 10%, а якщо 40-44 —можна розраховувати на 30%. Якщо температура не досягає і 40 градусів, то можна здійснювати оплату за тарифом холодної води.

Електроенергія

У всіх українських домівках є лічильники електроенергії, тому правил перерахунку щодо цієї послуги немає. Якщо електроенегрію часто вимикають, то суми у платіжках будуть меншими завдяки зменшенню споживання.

Опалення

Перед стартом опалювального сезону українців попереджали, що у квартирах буде холодніше, ніж зазвичай – температура буде нижчою на 2 градуси. Проте норматив так і не змінили, тому у всіх є можливість отримати перерахунок сум у платіжках. Якщо в помешканні температура менш як 18 градусів, за кожну добу відхилення від норми сума у платіжці може зменшитись на 3,3%.

В яких випадках можна не платити за комунальні

Якщо мешканці не знаходились вдома понад 30 днів, а в помешканні не встановлені прилади обліку, комунальні послуги можна не оплачувати. 

Детальніше читайте у статті:  Як бути з оплатою за комунальні, якщо ви виїхали з дому

Якщо у вас є необхідність оплатити комунальні послуги зараз, ви можете зробити це онлайн через сервіс iPay.ua, знаходячись у будь-якому місці, де є інтернет – це швидко, зручно і безпечно.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись