Skip to main content

Тримай в секреті: головні правила щодо таємних фінансових даних

Post date Post count 1137
Поділитись

Яку інформацію про платіжні картки заборонено повідомляти навіть співробітникам банків? Чому не можна «світити» фінансовий номер в інтернеті? Ділимося порадами щодо платіжної безпеки

Відмова від готівки на користь cashless сьогодні як ніколи в тренді. І ми вже багато вам про це розповідали в межах інформаційної кампанії Національного банку України. Проте і під час безготівкових розрахунків як в інтернеті, так і офлайн не слід нехтувати безпекою, щоб не потрапити у неприємні ситуації. Яких правил слід завжди дотримуватися та яку інформацію тримати «під замком», дізнавайтеся зі статті.

Дані банківської картки

Для початку нагадаємо основні правила поводження з банківською карткою. Єдине, що можна «розсекречувати» з обов’язкових реквізитів, що на ній зазначені, це 16-значний номер. У певних випадках – своє ім’я та прізвище. Ні строк її дії, ні тризначний СVV-код, нанесений на звороті картки, розголошувати не потрібно ні в якому разі на вимогу сторонніх осіб. Нехай вони представляються вам хоч співробітниками банку, хоч працівниками СБУ чи поліції – кажіть категоричне ні!

Пам’ятайте це правило і в тому випадку, коли хтось звертається до вас з проханням сфотографувати картку з обох боків та надіслати – одразу в ігнор!

А от вводити перелічені вище реквізити на перевірених сайтах при розрахунках за товари або при оплатах послуг онлайн, як на iPay.ua, – безпечно. У таких випадках ці дані потрібні лише для підтвердження, що ви розраховуєтесь саме своєю карткою. Вони ніде не зберігаються.

Дотримуйтесь також таких порад щодо карток:

  • тримайте в секреті від усіх ПІН-код картки – пароль, який ви вводите при користуванні банкоматами (співробітники фінустанов ніколи про нього також не запитують);
  • якщо користуєтесь кількома картками, встановіть різні ПІН-коди для кожної з них. До речі, фахівці рекомендують змінювати ПІН-коди кожні три місяці, а також при будь-якій підозрі, що він став комусь відомим;
  • встановіть карткові ліміти (наприклад, що не можна витратити з картки більше 1 тис. грн на день);
  • обов’язково користуйтеся сповіщеннями від банку про всі списання, що відбуваються з вашої картки– отримувати їх можна через SMS, Viber або інші офіційні канали.

Бережіть фінансовий номер

Ще один важливий момент, про який усім необхідно знати – фінансовий номер. Що це? Це номер вашого телефону, який ви залишаєте в банку, відкриваючи в ньому рахунок та отримуючи картку. На одного клієнта може бути зареєстрований лише один номер.

Саме на нього ви будете отримувати коди підтвердження операцій, різні паролі та іншу конфіденційну інформацію щодо вашого рахунку і картки, а також входити з його допомогою до мобільного додатку вашої фінансової установи.

Фінансовий номер також треба берегти як зіницю ока. Не публікуйте його у відкритому доступі в інтернеті – цим можуть скористатися шахраї.

Що робити, якщо втратили телефон із фінансовим номером? По-перше, якщо є можливість, заблокувати сімку через мобільного оператора. По-друге, обов’язково повідомити про це в банк. Все це дозволить уникнути несанкціонованих операцій з вашою карткою.

Більше корисної інформації про #Cashless читайте в спеціальному розділі в нашому блозі.

Зокрема, вам може сподобатись:

Як обрати платіжну картку

Безготівкові розрахунки: топ-10 переваг над готівкою

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись