Skip to main content

Яку грошову допомогу можна отримати під час війни

Post date Post count 2436
Поділитись

Види грошової допомоги від держави та міжнародних організацій, яку можуть отримати українці у воєнний час

Через війну постраждала велика кількість людей та компаній: хтось залишився без можливості працювати чи розвивати бізнес, хтось був змушений покинути домівку чи навіть залишився без житла.

Держава та міжнародні організації намагаються допомогти кожному і впроваджують програми фінансової підтримки, як для громадян так і для бізнесу. Читайте далі, на які виплати можна розраховувати зараз.

3000 та 2000 грн для внутрішньо переміщених осіб

Переселенці, які офіційно зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, можуть отримувати щомісячну допомогу. 

Діти та особи з інвалідністю можуть отримати 3000 грн, всі інші – по 2000 грн.

Всі, хто звернувся по допомогу до 30 квітня 2022 року включно, отримають кошти за березень та квітень 2022 року. Однак з травня 2022 року таку допомогу зможуть отримувати лише ті переселенці, які перемістилися з територій, де ведуться активні бойові дії або з тимчасово окупованих територій. Для останніх кошти виплачуються кожного місяця з дня звернення протягом всього періоду дії воєнного стану, а також одного місяця після його закінчення. 

Щоб отримати виплати, потрібно подати заяву до органу соцзахисту населення, в Центр надання адміністративних послуг, сільської або селищної ради чи звернутися до уповноваженої особи в громаді. Також з 20 квітня стала доступною можливість подати заявку на соціальну допомогу через застосунок Дія.

Відшкодування комунальних послуг за прихисток переселенців

Передбачається відшкодування оплати комунальних послуг для власників житла, які після введення воєнного стану розмістили переселенців. Умови виплат – безплатне розміщення та відсутність щомісячної адресної допомоги в осіб, яким було надано прихисток.

Виплачують по 443 грн в місяць за кожного переселенця (з розрахунку 14,77 грн/день).

Детальніше про подачу заявки та отримання компенсації читайте у статті: Як отримати відшкодування комунальних послуг за прихисток переселенців

На компенсацію комунальних послуг також можуть розраховувати і громади, які дали безплатний прихисток переселенцям у приміщеннях комунальної власності (наприклад, в дитячих садочках). 

2200 грн для переселенців від УВКБ ООН

Виплати у розмірі 2200 грн на особу впродовж трьох місяців можуть отримати як зареєстровані, так і не зареєстровані переселенці, а також особи, які постраждали від війни на контрольованих Україною територіях. 

Проект реалізується коштом міжнародних донорів у таких областях: Вінницька, Дніпропетровська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька.

Подробиці щодо виплат можна дізнатися на гарячій лінії УВКБ ООН: тел. 0 800 307 711.

2200 грн для окремих категорій сімей від ЮНІСЕФ

Організація ЮНІСЕФ Спільно запустила програму додаткової допомоги для багатодітних сімей та сімей, в яких є діти з інвалідністю.

Допомогу можуть отримувати родини, в яких є троє чи більше дітей до 18 років (і хоча б одній дитині менш як два роки) та родини з двома або більше дітьми до 18 років, з яких принаймні в однієї дитини є інвалідність.

Для таких категорій передбачається виплата 2200 грн в місяць протягом 3 місяців (кошти надійдуть одразу за три місяці). Строки виплати – до чотирьох тижнів з моменту подання заявки. Зареєструватися в програмі можна через сайт ЮНІСЕФ.

2200 грн від Всесвітньої продовольчої програми ООН

Світовапродовольча програма ООН, яка займається боротьбою із голодом та наданням допомоги нужденним, готова виплачувати 2200 грн допомоги тим переселенцям, які потребують додаткового захисту.

Організація буде платити впродовж трьох місяців незалежно від виплат по інших програмах. 

Програма лише стартувала і поки що діє в двох областях: Рівненська та Вінницька. Всі деталі щодо отримання коштів дізнавайтесь в органах соціального захисту населення.

6500 грн роботодавцям, які надали роботу переселенцям

Компанії та ФОПи, які приймають на роботу переселенців, можуть розраховувати на підтримку по 6500 грн за кожного працівника впродовж двох місяців. Виплата передбачена для всіх роботодавців, за винятком бюджетної сфери.

Щоб отримати кошти, потрібно подати заявку через додаток «Дія» або звернутися в місцевий центр зайнятості.

Програма з переїзду українських виробництв

Бізнес, який планує перемістити свої потужності та приладдя в більш безпечні регіони країни, може отримати допомогу в перевезенні майна, пошуку необхідних приміщень та житла працівникам.

Щоб отримати допомогу, подавайте заявку за посиланням.


Якщо ви не шукаєте допомогу, а бажаєте її надати, ви можете підтримати нашу армію та найбільш постраждалих громадян від війни благодійними внесками:

Разом до перемоги!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись