Skip to main content

Як отримати відшкодування комунальних послуг за прихисток переселенців

Post date Post count 1957
Поділитись

Для власників житла, які приймають переселенців у воєнний час, передбачається компенсація

За даними Міжнародної організації з міграції, з початку війни понад 7,1 мільйона українців стали внутрішніми переселенцями. Власники житла, які готові безплатно поселити в ньому тих, хто цього потребує, отримають підтримку від держави за кожну прийняту особу.

Сума виплати розраховується за кількістю днів, протягом яких в помешканні проживали переселенці, і складає 450 грн в місяць (14,77 грн/день) на кожного, кому допомогли.

Як отримати відшкодування

Щоб прихистити переселенців і отримати відшкодування, необхідно дотримуватися такого алгоритму дій:

  1. Перед подачею заявки перевірити чи ваше помешкання зареєстроване як житлове приміщення. Якщо будова офіційно не введена в експлуатацію як житлове приміщення, на жаль, ви не зможете претендувати на компенсацію.
  2. Зареєструвати своє житло через ресурс «Прихисток» чи подати заяву про бажання надати житло переселенцям до органу місцевого самоврядування за місцем проживання.
  3. Подати відповідну заяву до органу місцевого самоврядування не пізніше наступного дня за днем поселення. Оформити виплату постфактум неможливо. Для подачі заяви потрібні такі документи: паспорт громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника податків, документ, що підтверджує право власності на житло (виписка з Держреєстру, свідоцтво про право власності, довідка з БТІ, договір купівлі-продажу, договір дарування), реквізити банківського рахунку, на який ви хочете отримувати кошти, а також довідки про відсутність заборгованості за оплату комунальних (їх можна отримати у постачальників послуг), копії паспортів громадян України осіб, яких ви розмістили.
  4. Для отримання відшкодування всі, кого ви прихистили, обов’язково мають бути зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.
  5. Щомісяця до 5-го числа потрібно подавати до органу місцевого самоврядування інформацію про переселенців, їх кількість та термін проживання.
  6. Компенсація буде перерахована на вказаний в заяві банківський рахунок. Термін перерахування – до 20-го числа кожного місяця. Вам можуть відмовити у виплаті відшкодування, якщо ви маєте заборгованість за комунальні послуги.

Оскільки відшкодування буде нараховуватися лише тим особам, у яких відсутні борги за основні комунальні платежі, рекомендуємо вчасно вносити оплати. Найзручніше оплатити комунальні послуги онлайн через iPay.ua.

Вдячні усім, хто має можливість розмістити у себе переселенців та вчасно сплачувати комунальні послуги! Бережіть себе!

Читайте також: Як захистити свій мобільний телефон під час війни

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись