Skip to main content

Як захиститися від шахрайських схем під час війни

Post date Post count 834
Поділитись

Ознайомтесь з найпоширенішими способами обманів та дізнавайтесь, як вберегти свої кошти та особисті дані

На жаль, навіть у воєнний час знаходяться зловмисники, які придумують нові способи і сценарії, щоб ошукати громадян. Розповідаємо, як вони діють під час війни та як не потрапити в їх пастки.

Як діють зловмисники під час війни

Неіснуючі перевезення

Під виглядом евакуаційних перевезень громадян шахраї просять передплату за поїздку (повну чи часткову), однак після отримання оплати просто щезають.

Що робити? Будьте обережні з будь-якими передплатами. У разі перевезень приватними авто незнайомими особами, наполягайте на оплаті готівкою в момент відправлення, в жодному разі не перераховуйте кошти авансом.

 Якщо планується поїздка на авто, оплачуйте її безпосередньо перед виїздом.

Фейкові збори коштів

В мережі поширюється безліч фейкових оголошень зі збору грошей на лікування дітей, які начебто постраждали від російської агресії. Є випадки, коли шахраї використовують знайдені в інтернеті фото потерпілих людей і збирають гроші на допомогу «постраждалим».

Що робити? Ретельно перевіряйте отриману інформацію та довіряйте лише офіційним джерелам і благодійним фондам.

Передплата за оренду житла

Біженцям, які бажають зняти квартиру в чужому місті, також слід бути обережними, адже можна натрапити на  фейкові оголошення про готовність здати в оренду переселенцям житло в безпечних регіонах. Зазвичай зловмисники просять з передплату на картку. Після отримання коштів номер телефону стає недоступний.

Що робити? Спробуйте перевірити таких орендодавців. Якщо в місті, де ви плануєте винайняти житло, у вас є знайомі, попросіть їх за можливості особисто познайомитися з власниками житла і оглянути його.

Спробуйте “забронювати” квартиру і повідомити, що відправите гроші незабаром, а потім зателефонуйте з цим же проханням з різних номерів. Якщо орендодавці не згадають в розмові про попередню бронь, відмовляйтесь від такого варіанту.

Фішингові сайти

Називаючи себе “благодійними фондами” чи прикриваючись назвами відомих благодійних організацій зловмисники намагаються виманити гроші в українців начебто на підтримку армії та інші благодійні цілі. Через фішингові сайти шахраї викрадають гроші, паролі, реквізити картки  та персональні дані. Сайти візуально схожі на сайти справжніх благодійних фондів, але можуть відрізнятися всього декількома символами в адресі.

Що робити? Уважно перевіряйте URL-адреси сайтів, на які переходите та де вводите свої персональні дані. Один невідповідний символ може означати, що ви потрапили на фішингову сторінку. Не відкривайте посилання на сайт благодійного фонду, якщо ви отримали його в месенджері, SMS чи на e-mail або побачили в публікації в соціальних мережах не від офіційного джерела.

Фейкові SMS-розсилки про грошову допомогу в межах єПідтримки

Шахраї розсилають SMS-повідомлення про грошову допомогу з текстом: “Vam narahovano Groshova dopomoga PB24 6500. Zarahuvatu…” і далі йде посилання, по якому закликають перейти.

Що робити: Ні в якому разі не переходьте за даним посиланням. Якщо ви замовляли послугу отримання одноразової грошової допомоги у розмірі 6500 грн через застосунок “Дія”, очікуйте сповіщення про нарахування грошей у застосунку того банку, клієнтом якого ви є.

Фейкові оголошення про продаж військової амуніції

Зловмисники розміщують в інтернеті оголошення щодо продажу бронежилетів, касок, одягу та інших товарів для військових. Після передоплати одразу зникають. Або ж навіть гірше – продають браковане спорядження, яке не захистить бійців від куль.

Що робити: Довіряйте лише перевіреним продавцям військової амуніції та волонтерам, які займаються її покупкою.

Про випадки шахрайства одразу повідомляйте Кіберполіцію: callcenter@cyberpolice.gov.ua


Допомагайте нашій армії та українцям, постраждалим від війни, але користуйтесь лише перевіреними офіційними джерелами!

Національний банк України відкрив спеціальні рахунки для збору коштів, здійснити переказ на них ви можете через сервіс iPay.ua (з особистої картки чи картки єПідтримка):

Читайте також: НБУ попереджає: мережею ширяться фейки про необхідність зняти готівку з карток

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись