Skip to main content

Як діяти, якщо у вас вкрали смартфон

Post date Post count 1765
Поділитись

Головні кроки, щоб максимально зменшити шкоду при втраті гаджета

У сучасному світі смартфони стали невід’ємною частиною нашого життя. Вони містять велику кількість особистої інформації:  від фотографій та контактів до банківських даних та особистих повідомлень. Та що робити, якщо ваш смартфон вкрали? Кого про це потрібно повідомити? Як заблокувати його віддалено? Зібрали відповіді на ці питання у статті.

Повідомте про викрадення своєму мобільному оператору

Зверніться до свого оператора мобільного зв’язку і повідомте про втрату смартфону. Спеціалісти заблокують вашу SIM-карту, щоб у зловмисників не було до неї доступу.

Контакти українських мобільних операторів:

  • Київстар: 466 (в межах мережі Київстар) або 0800-300-466 з номерів інших операторів.
  • Vodafone: 222 (безплатно з номера Vodafone Україна) чи 0 800 400 222 (з усіх номерів в Україні).
  • lifecell: 5433 (безплатно в межах мережі lifecell) або 0 800 20 5433 (зі стаціонарних телефонів). 

Заблокуйте смартфон

Якщо ви не можете знайти свій смартфон, негайно заблокуйте його через віддалене керування. Для Android-пристроїв це можна зробити через “Find My Device” на веб-сайті Google, а для iPhone – через “Find My iPhone” на iCloud. Це допоможе захистити ваші дані від несанкціонованого доступу.

Змініть паролі

Змініть паролі до всіх ваших онлайн-акаунтів, які були збережені на вашому смартфоні, включаючи соціальні мережі, електронну пошту, банківські аккаунти та інші сервіси. Це допоможе перекрити зловмисникам доступ до ваших особистих даних.

Заблокуйте банківські картки

Заблокуйте банківські картки, на яких є доступні кошти і встановлені кредитні ліміти, щоб уникнути можливості зловмисників користуватися вашими фінансовими ресурсами. Для цього зверніться до гарячої лінії вашого банку, відвідайте банківське відділення або скористайтеся інтернет-банкінгом.

Зверніться до поліції та попередьте родичів, друзів, знайомих

Необхідно обов’язково подати відповідну заяву до поліції і також повідомити своїм близьким про втрату телефону. Це важливо, щоб запобігти можливим шахраям, які можуть використовувати ваш номер для шахрайства та вимагати гроші від імені власника телефону.

Попереджувальні заходи

Також радимо усім українцям подбати і про попереджувальні заходи, які допоможуть у випадку втрати гаджетів.

  • Знайдіть PUK-код від SIM-картки (він зображений на пластиковій картці або його можна дізнатися в службі підтримки вашого оператора)
  • Запишіть у надійному місці ваш IMEI (серійний номер телефону, який встановлюється при виробництві апарату для точної і повної ідентифікації телефону)
  • Додайте в усіх облікових записах резервний номер телефону для швидкого відновлення.
  • Створіть резервні копії всієї важливої інформації.
  • Підв’яжіть номер телефону до паспорта (згідно законодавство це  потрібно обов’язково зробити до 1 січня 2025 року)
  • Зберігайте номери важливих контактів не тільки у телефонній книзі смартфона, а виписуйте їх на паперові носії чи зберігайте в хмарному сховищі на випадок втрати гаджетів.

Будьте обережні та бережіть свої смартфони!  А поповнити мобільний рахунок, щоб бути на зв’язку завжди, можна онлайн на iPay.ua – це завжди дуже швидко і зручно.

Читайте також: Як правильно заряджати смартфон

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись