Skip to main content

Топ-5 шахрайських схем в інтернеті під час війни

Post date Post count 1919
Поділитись

Якими способами зловмисники намагаються виманити гроші українців та як не потрапити на їх гачок

Попри війну шахраї продовжують успішно полювати на довірливих українців та вигадують нові схеми, аби заволодіти чужими коштами. Ділимося найпопулярнішими видами шахрайства в Україні впродовж воєнного року.

Фейкове волонтерство 

Псевдоволонтери під час війни активізувалися по всій Україні. Так звані «благодійники» збирають гроші нібито на допомогу армії, купівлю продуктів потребуючим чи доставку ліків.За словами начальника кіберполіції, такі особи завжди б’ють на жалість.

Застерігаємо: відправляйте кошти лише перевіреним особам та компаніям, які володіють офіційними рахунками.

Допомога армії та гуманітарна допомога (Офіційний рахунок НБУ)

«Продаж» найнеобхіднішого

В період, коли почалися проблеми з електроенергією та опаленням, збільшилась кількість шахраїв, які «пропонують» на різноманітних дошках оголошень обігрівачі, генератори, дрова чи котли. Люди переказують кошти, щоб отримати критично необхідну річ, але в результаті нічого не отримують.

Фішинг

Цей вид шахрайства зловмисники часто поєднують з псевдоблагодійністю чи іншими схемами. Вам можуть надіслати форму, де начебто потрібно заповнити дані платіжної картки та особисті дані. Таке посилання може бути фішингове, а ваші дані можуть використати в шахрайських цілях.

Детальніше про фішинг та як його уникнути

Соціальна інженерія

Шахраї, представляючись працівниками банків, виманюють у людей особисті дані. Після цього з платіжних карток зникають кошти.

Також аферисти можуть називатися соціальними представниками, які нібито пропонують матеріальну допомогу переселенцям чи малозабезпеченим громадянам. Сюди ж відносять схему «ваш син потрапив в біду, потрібні кошти». Найчастіше жертвами таких методів стають люди похилого віку.

Фальшива оренда чи перевезення

За даними поліції, під час війни все частіше зустрічаються такі методи обману, адже люди шукають будь-які способи евакуації з територій бойових дій. Зловмисники розміщують оголошення в інтернеті про перевезення до безпечного місця. Втім, за свої послуги просять оплату наперед. Отримавши гроші, більше на зв’язок не виходять.

Фальшиві оголошення про здачу житла в оренду – також популярний спосіб виманювання коштів. Шахраї просять відправити завдаток, а потім зникають.

Будьте пильними, довіряйте лише перевіреним джерелам та бережіть свої особисті дані!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись