Skip to main content

Фішинг в інтернеті: як не потрапити на гачок шахраїв

Post date Post count 1481
Поділитись

Вивчаємо правила онлайн-безпеки та дізнаємось, як вберегти особисті дані та гроші

«Ваша картка заблокована службою безпеки банку. Терміново пройдіть авторизацію». «Вітаємо, ви стали переможцем розіграшу! Дізнайтеся, як одержати приз на сайті». «Вам нарахована грошова допомога. Для отримання введіть дані своєї платіжної картки». Впевнені, хоч раз у житті ви отримували подібні повідомлення через SMS, Viber, на електронну пошту чи у соцмережах. І нібито нічого підозрілого, повідомлення приходять від імені банків, офіційних органів чи відомих інтернет-магазинів. Але найімовірніше, вас намагалися заманити в пастку шахраї. Розповідаємо, як вберегтися від фішингу, убезпечити свої дані та не залишитися без грошей.

Що таке фішинг та фішингові сайти

Фішинг – один з найпоширеніших видів інтернет-шахрайства. З англійської слово перекладається як риболовля. Але у цьому випадку на гачок потрапляють довірливі та неуважні користувачі мережі. Мета шахраїв – отримати доступ до вашої особистої інформації, реквізитів банківських карток тощо, щоб потім використати їх для викрадення грошей чи в інших злочинних цілях.

За даними Кіберполіції України, шахраї створюють спеціальні фішингові сайти. Вони можуть повністю копіювати дизайн сторінок фінансових установ, онлайн-магазинів, платформ оголошень чи платіжних сервісів. Одним словом – будь-яких ресурсів, де люди зазвичай вводять свої конфіденційні дані.

Наприклад, у серпні 2021 року правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке привласнило 18 мільйонів гривень громадян за допомогою фішингу. Шахраї створили підроблену сторінку на торговельному онлайн-майданчику, отримували від користувачів реквізити їх банківських карток та привласнювали гроші.

Ознаки фішингових сайтів та правила безпеки

Ризик стати жертвою інтернет-шахраїв можна знизити до мінімуму, дотримуючись кількох простих правил.

  • Уважно перевіряйте URL-адресу сайту. Адже один непомітний, але невідповідний символ може означати, що ви потрапили на фішингову сторінку.
  • Звертайте увагу: захищені сайти мають протокол https://, а попереду адреси завжди стоїть значок у вигляді замка. А от знак оклику на початку адреси має насторожити. Він означає, що інтернет-сторінка незахищена.
  • Нікому не надавайте дані своєї платіжної картки та не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями. Хочете щось уточнити – краще зателефонуйте в банк за офіційним номером.
  • Для онлайн-шопінгу краще завести окрему банківську картку.
  • Для проведення платежів через інтернет рекомендуємо обирати сервіси, що відповідають міжнародним стандартам безпеки PCI DSS.

А головне, ніколи не втрачайте пильність, нічого не робіть імпульсивно і зберігайте розум холодним.

Для здійснення переказів з картки на картку та оплати послуг використовуйте сервіс iPay.ua. Це безпечно та надійно.

Читайте також: Безпека в мережі: Telegram-канал Кіберполіції України з актуальними новинами та корисними порадами

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись