Skip to main content

Річна ціна на газ: що зміниться для пересічних українців

Post date
Поділитись

Вже з 1 травня 2021 року споживачі природного газу будуть автоматично переведені на новий річний тарифний план. Такий перехід зумовлений Постановою №572 від 07.04.2021 року Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Що це означатиме для пересічних користувачів? Чи вплине нововведення на субсидію? Читайте у статті, а також сплачуйте газ та інші комунальні послуги онлайн за лічені хвилини.

Що означає річна ціна газу

Прийняте рішення дозволить побутовим споживачам використовувати природний газ протягом року за фіксованою ціною, яка буде діяти в період з 1 травня поточного року до 30 квітня наступного. Цю ціну постачальники газу мають оприлюднити до 25 квітня.

Крім цього, газові компанії можуть пропонувати громадянам і місячні тарифи. Для переходу потрібно подати заявку своєму постачальнику.

Як платити за газ з 1 травня

Оплачувати за газ на рік вперед не потрібно – споживачі будуть здійснювати оплату як і раніше, кожного місяця за попередній місяць до 25 числа.

Річний фіксований тариф зможе захистити споживачів від можливих підвищень ціни з боку постачальників і облгазів, адже протягом дії річного контракту ціна може змінюватися лише в бік зниження. Крім того, завдяки встановленому тарифу буде легше планувати свої витрати на газ.

Чи вплине річна ціна газу на субсидії

Встановлення річного тарифу на газ в Україні жодним чином не вплине на одержувачів субсидій – вони залишаться монетизованими, навіть якщо споживачі вирішили змінити газопостачальника. В тому числі їм не потрібно буде надавати якісь довідки та відвідувати органи соціального захисту у зв’язку з карантином і налагодженим обміном інформації соцзахисту і газівників.

Читайте також: Економія газу на кухні: перевірені лайфхаки

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись