Skip to main content

Економія газу на кухні: перевірені лайфхаки

Post date
Поділитись

Щороку вартість комунальних послуг, в тому числі й газу, росте. У кожного, хто отримує платіжку наприкінці місяця, виникає логічне запитання: як заощадити?

Читайте дієві поради, а також оплачуйте газ та інші комунальні послуги за декілька хвилин на iPay.ua.


Стежте за чистотою пальників

Регулярно очищайте пальники від жиру і кіптяви. Бруд не лише псує зовнішній вигляд, але ще й забирає в себе тепло, що теж перешкоджає швидкому нагріву. Чим вони чистіші – тим менше газу буде потрібно для досягнення необхідної температури. Звертайте увагу на колір полум’я, воно повинно бути синім. Якщо з’являються червоні або помаранчеві «нотки» – починайте чистку пальників.

Вибирайте каструлі за розміром

Посуд має бути одного або трохи більшого розміру, ніж пальники. Якщо він менший, значна частина газу не зможе потрапити на дно, а буде гріти боки, що призведе до перевитрати палива. Також потурбуйтесь, щоб дно каструль було ідеально плоским.

Користуйтеся кришками

Простий спосіб економії газу – якомога частіше накривайте посуд кришкою під час готування. Це дозволить страві швидше нагріватися при менших затратах енергії. А мінімізація доступу кисню надає їжі більш насичений смак. З цих же причин не наливайте в посуд забагато води.

Читайте також: Як оплатити комунальні послуги онлайн за допомогою iPay.ua

Стежте за полум’ям

Під час готування зменшіть потужність газового пальника вдвічі відразу після того, як закипить вода. Слідкуйте за тим, щоб полум’я потрапляло рівно посередині дна каструлі або сковороди. Максимальна температура досягається на самому кінчику полум’я, а якщо воно виходить за межі посуду, то основна частина тепла йде в повітря.

Щільно закривайте духовку

Якщо у вас газова духовка, пильно стежте за тим, щоб її дверцята щільно зачинялися і не випускали тепло. Використовуйте її з максимальною користю. В ідеалі бажано одночасно готувати кілька страв. Наприклад, на одному листі можна встановити запіканку або пиріг, а на іншому – на м’ясо.

Використовуйте чистий посуд

Якщо не користуєтеся електричним чайником, візьміть за правило періодично видаляти накип розчином оцтової і соляної кислоти або спеціальними препаратами.

Теплопровідність вапняного нальоту в 30 разів менше, ніж у металу. Те ж саме відноситься до каструль з дном, покритим кіптявою.

Використовуйте фольгу

Під час готування їжі застеляйте поверхню плити фольгою. По-перше, її буде легше очистити – фольгу просто можна зняти і викинути, а на її місце застелити нову. По-друге, вона «віддзеркалить» полум’я вгору і зменшить витрати тепла.

На перший погляд, ці поради здаються простими, але спробуйте їх дотримуватися і ви одразу помітите, що споживання газу зменшилося на 15-20%.

Читайте більше цікавих новин на нашій сторінці в Facebook.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись