Skip to main content

Рейтинг найпопулярніших паролів у 2022 році та небезпека, яку вони несуть

Post date Post count 1811
Поділитись

Перевірте, які з найненадійніших паролів використовуєте ви

Сьогодні паролі – найпопулярніший спосіб входу в будь-які облікові записи – від соціальних мереж до електронної пошти і сервісів онлайн-платежів. Тому слід звертати особливу увагу на надійність пароля, щоб у зловмисників не було шансів отримати доступ до ваших даних.

Компанія NordPass опублікувала результати щорічного дослідження та визначила  ТОП-200 найчастіше вживаних комбінацій за 2022 рік.

Найпопулярніші паролі

Згідно із дослідженням, найчастіше обирали пароль «password». Друге місце посів «123456», за ним трохи довший набір цифр «123456789». До п’ятірки також увійшли фрази «guest» і «qwerty». На жаль, більшість з цих паролів можна зламати за долі секунди.

Спостерігаються і тенденція в створенні інших схожих паролів. Наприклад, користувачі часто використовують назви улюблених фільмів, їжі, відомих компаній, музичних гуртів та навіть лайливі слова.

Небезпека використання популярних паролів

Станом на червень 2022 року понад 24 млрд даних користувачів (імена та паролі) доступні на онлайн-ринках кіберзлочинців. Тобто на кожну людину на планеті приходиться майже по 4 таких паролі.

Зловмисники застосовують різноманітні методи, щоб заволодіти даними для входу: фішинг, метод підбору комбінацій, зчитувачі натискань клавіатури та інші.

Щоб цього не сталося:

  • Використовуйте паролі складні та унікальні паролі (які містять спецсимволи, а також букви як у верхньому, так і нижньому регістрі) – так шахраям буде важко їх зламати. Також можете скористатися генератором / менеджером паролів (наприклад, LastPass чи 1Password).
  • При створенні пароля не використовуйте загальнодоступну інформацію про вас (ПІБ, дата народження і т.д.)
  • Не використовуйте однакові паролі для всіх акаунтів.
  • Не повідомляйте свої дані для входу стороннім особам (навіть якщо вони представляються працівниками банку).
  • Увімкніть багатофакторну автентифікацію, якщо облікові записи надають таку можливість.
  • Не входьте в акаунт, коли користуєтесь загальнодоступною мережею Wi-Fi, оскільки введена інформація може бути перехоплена зловмисниками.

Більше про створення надійних паролів читайте у нашій статті «Як придумати надійний пароль і не забути його».

Будьте пильними та створюйте надійні паролі! А якщо маєте потребу здійснити зручні та безпечні онлайн-оплати, iPay.ua завжди до ваших послуг!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись