Skip to main content

Оплата комунальних послуг у Києві: все про зміни в рахунках

Post date Post count 2494
Поділитись

Допомагаємо киянам розібратися з нововведеннями у квитанціях

Віднедавна мешканці столиці почали отримувати оновлені платіжки за комунальні послуги від “Центру комунального сервісу” (ЦКС). Багато хто звернув увагу, що у квитанціях з’явилися додаткові незвичні графи. Так, ПрАТ “АК “Київводоканал”, окрім традиційних нарахувань за холодне водопостачання та водовідведення гарячої води, почав стягувати плату за абонентське обслуговування. А КП “Київтеплоенерго” та ТОВ “Євро-реконструкція” просять авансовий платіж за тепло. Розповідаємо детально про всі зміни.

Плата за абонентське обслуговування: що це і звідки взялася

Сплачувати абонплату “Київводоканалу” тепер кияни повинні щомісяця, а вперше мешканці багатоповерхівок її побачили  у рахунках за серпень 2021 року. Сума – від 18 грн до 24 грн. Проте навіть такий платіж дехто вважає додатковим фінансовим тягарем.

Як пояснювали представники підприємства, нарахування абонплати стало можливим у зв’язку з набранням чинності змін до Закону “Про житлово-комунальні послуги” (№ 1060 від 03.12.2020). Сума залежить від наявності або відсутності у будинку вузла комерційного обліку води. Додаткові кошти, сплачені мешканцями багатоквартирних будинків як абонплата, повинні спрямовуватися на друк та формування квитанцій, ремонти або заміни лічильників, на покриття витрат виконавця, пов’язаних із укладенням договору про надання комунальної послуги тощо. Обіцяли, що до кінця цього року розмір абонентської плати буде незмінним.

Нагадаємо, що з липня 2021 року “Київводоканал” також ввів новий тариф на постачання холодної води та водовідведення – 25,38 грн за кубометр. Порівняно з попереднім він зріс на 3,6 грн.

Рекомендований авансовий платіж – за бажанням

Деякі кияни досі не можуть розібратися з графою “рекомендований авансовий платіж”, який у другій половині літа запровадили найбільші теплопостачальники міста – КП “Київтеплоенерго” та ТОВ “Євро-реконструкція”. Сума цього платежу зазвичай доволі велика, кілька сотень гривень. Тож платити чи не платити?

За даними ЦКС та роз’ясненнями виконавців послуг, рекомендовані суми кияни мають право оплачувати за бажанням. Простими словами – можна заплатити за опалення наперед, щоб зменшити фінансове навантаження на свій сімейний бюджет узимку. Виконавці послуги за ці кошти закуповують природний газ, щоб під час опалювального сезону не виникло непередбачуваних проблем.

“Авансовий платіж, здійснений споживачем, відображається у наступному рахунку-повідомленні як переплата відповідної послуги, при умові відсутності заборгованості», – пояснювали в “Центрі комунального сервісу”.

Сплачувати онлайн – швидше і зручніше

Наостанок нагадаємо, що комунальне підприємство “Головний інформаційно-обчислювальний центр” (КП ГІОЦ) відповідно до розпорядження Київської міської адміністрації вже не займається комунальними послугами. КП не формує, не друкує та не обробляє рахунки-повідомлення. Питаннями комплексного обслуговування споживачів житлово-комунальних послуг опікується лише “Центр комунального сервісу”.

У будь-якому випадку краще не накопичувати боргів і розраховуватися за спожиті послуги вчасно. Зробити це зручно і швидко можна з допомогою iPay.ua. В серпні для наших користувачів ми значно покращили сервіс оплати комунальних послуг в Києві. Оплачувати можна як усі послуги разом, так і кожну окремо (вода, опалення, утримання будинків тощо). А ще — вносити дані лічильників та переглядати деталі нарахувань.

 Щоб здійснити оплату, потрібно виконати усього кілька кроків:

В особистому кабінеті на сайті iPay.ua сплачувати комунальні ще легше. Тут можна створити шаблони. Це дозволить щоразу не вводити і не перевіряти реквізити карти і номери рахунків. Також в особистому кабінеті зручно зберігати квитанції та контролювати платежі.

Читайте також: Чому українці будуть отримувати три платіжки за газ

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись