Skip to main content

З яких причин можуть заблокувати платіжну картку 

Post date Post count 2996
Поділитись

Які існують підстави для блокування карток та що робити, якщо це сталося

Українці масово скаржаться, що їм блокують банківські картки. І часто людина дізнається про це лише після того, як виникає необхідність здійснити платіж або оплатити покупку в магазині. Але які можуть бути причини?

Можливі причини

Найчастіше такі ситуації трапляються в двох випадках:

  • підозра у шахрайстві;
  • фінансовий моніторинг.

Підозра у шахрайстві 

Банк може запідозрити особу  у вчиненні шахрайства, якщо виявить незвичні дії на картці або у банківському додатку. Наприклад, при трьох невірно введених PIN-кодах доступ до рахунку може бути заблокований. Крім того, банку може здатися дивним надто активне зняття готівки протягом одного дня.

Блокування через фінансовий моніторинг

Це найпоширеніша причина втрати доступу до своєї картки. Банк проводить перевірку доходів клієнтів і аналізує їхнє джерело. Іноді стається так, що перекази на картку від родичів або друзів можуть бути класифіковані як незадекларований дохід. Регулярні платежі на однакову суму також можуть викликати запитання щодо можливої підприємницької діяльності без офіційної реєстрації. Банки шукають ознаки “відмивання” грошей і можуть негайно заблокувати картку, навіть якщо гроші були отримані законними шляхами.

До підозрілих операцій банки можуть віднести збір грошей для благодійної допомоги, часті збори різних сум з великою періодичністю, збір грошей від батьків у школі для організації туристичних поїздок або навіть збір коштів на подарунки для дітей у дитячому садку. Тому рекомендується не використовувати одну і ту ж картку для подібних цілей або відкрити спеціальний рахунок заздалегідь.

Як врятувати банківську картку від блокування

Якщо вашу картку заблокували, негайно зверніться до банку для встановлення причин та уточнення умов щодо зняття блокування. Процес розблокування може включати такі етапи, як проходження ідентифікації, подання пояснень щодо карткових транзакцій або сплата боргів, а також зняття арешту з рахунку через виконавчу службу. Проте важливо мати на увазі, що не завжди такі питання можна вирішити швидко, і процес розблокування може зайняти навіть декілька тижнів.

Будьте обережними при користуванні платіжними картками та довіряйте лише перевіреним сервісам. Здійснюйте оплати за комунальні, інтернет, телебачення та інші послуги через iPay.ua – це зручно, швидко та безпечно!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись