Skip to main content

Як підприємцям сплачувати податки під час війни

Post date Post count 750
Поділитись

Які податкові послаблення будуть надані підприємцям на час воєнного стану

Незважаючи на постійну загрозу, підприємці активно відновлюють діяльність, щоб підтримувати економіку нашої країни.

Уряд зі свого боку прийняв ряд рішень, щоб допомогти українському бізнесу. Читайте про діючі податкові послаблення, а також про те, як легко сплатити податки для ФОП онлайн.

Податкові послаблення

  1. ФОПи 1 та 2 групи можуть сплачувати єдиний податок на добровільних засадах. Відповідні норми діють з 1 квітня 2022 року і до припинення/скасування воєнного стану.
  2. Усі фізичні та юридичні особи можуть перейти на спрощену систему оподаткування, якщо їхній оборот становить до 10 млрд грн. При цьому обмеження на кількість працівників відсутні. Ставка єдиного податку – 2%. Перехід відбувається не автоматично, а лише після подання заяви для переходу на спрощену систему оподаткування. Якщо вона була подана до 1 квітня – вважається, що платник податку перебуває на цій системі з 1 квітня. Якщо пізніше – то з наступного робочого дня після подання заяви. Така можливість дійсна до припинення/скасування воєнного стану.
  3. Всі ФОПи, особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність та члени фермерських господарств звільняються від сплати ЄСВ за себе. Вони мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе незалежно від того, отримують вони дохід чи ні. Ці норми діють до закінчення дії воєнного стану, а також протягом дванадцяти місяців після того. Платники єдиного податку (в тому числі юридичні особи) також мають право не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу.

До податкових спрощень відносяться і зменшення вартості палива (бензин і газ) в зв’язку з відміною стягнення акцизного податку та зниженої ставки ПДВ – 7% замість 20%. Також передбачене ще більше застосування податкових стимулів для благодійності компаній та приватних осіб на потреби армії та оборони.

Штрафи і перевірки

За період несплати податків для 1 та 2 групи ФОПів не буде штрафів. Платникам ЄСВ також не нараховується пеня та неможливе застосування штрафних санкцій за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату ЄСВ та за ряд інших порушень. Такі норми діють на період дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення/скасування.

Крім цього, під час воєнного стану не розпочинають документальні перевірки, а ті, які вже були розпочаті – зупиняють. Це правило не стосується камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, та фактичних перевірок, які були під мораторієм навіть в карантин.

Звітність

Підприємці можуть подавати звітність через 90 днів після припинення чи скасування воєнного стану. Впродовж воєнного стану будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання звітів чи документів звітного характеру проводитися не будуть.

Як платити податки онлайн

Якщо ви прийняли рішення добровільно сплачувати податки, це можна зробити онлайн за допомогою iPay.ua.

Для оплати необхідно:

  • Перейти на сторінку оплати податків.
  • Обрати тип податку (єдиний податок чи ЄСВ), місце реєстрації та ввести дані відправника: ПІБ, ідентифікаційний номер та номер телефону. Реквізити казначейств підтягуються автоматично.
  • Ввести період сплати та суму.
  • Здійснити оплату за допомогою банківської картки чи вибравши альтернативний спосіб оплати (Apple Pay, Google Pay).

Читайте також: Підприємці можуть приймати безготівкові платежі у смартфоні через додаток Жабка

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись