Skip to main content

Використання VPN-сервісів на тимчасово окупованих територіях: що потрібно знати

Post date Post count 1198
Поділитись

Як обрати сервіси, які дозволять оминути обмеження окупантів та бути на зв’язку

Стало відомо, що ворог намагається приєднати українців до російських інтернет-мереж на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації. Це дозволить обмежувати доступ до українських та міжнародних сайтів.

Тому сьогодні надзвичайно важливо дбати й про свій захист в інформаційному просторі. Один із способів – використання VPN. Ділимося корисною інформацією з цього питання від Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Про VPN-сервіси

Якщо говорити простими словами, VPN (Virtual Private Network) – це віртуальна приватна мережа для безпечного виходу в інтернет. З увімкненим VPN ваша реальна ІР-адреса (ідентифікатор в мережі) буде невидимою для інших ресурсів, на які ви переходите. Наприклад, ви будете виходити в інтернет-мережу з Одеси, а IP-адреса буде показувати, що ви знаходитесь десь у Амстердамі.

Окрім безпечного з’єднання, за допомогою VPN-сервісів можна користуватися ресурсами, доступ до яких заблоковано з тих чи інших причин. На тимчасово окупованих територіях такі сервіси допоможуть уникнути стеження з боку окупантів та оминути обмеження.

VPN можна встановити як на комп’ютер/ноутбук, так і на мобільний телефон. Важливо завантажувати їх лише через офіційні ресурси та додатки.

Як обрати VPN-сервіс

VPN-сервіси можуть бути платними чи безкоштовними.

Платні можуть мати вищий рівень захисту та кращу швидкість з’єднання, тому фахівці радять використовувати саме їх. Поради щодо них:

  • Обирайте VPN з високим рівнем захисту: в ньому має бути шифрування військового класу (наприклад, AES-256), асортимент протоколів безпеки (OpenVPN, L2TP, IKEv2, WireGuard та інші), захист від витоків даних через DNS, технологія Trusted Server та можливість автоматичного аварійного відключення (kill switch). 
  • Упевніться, що VPN підтримує ваші операційні системи: Android, iOS, Windows чи інші.
  • Перевірте, яка кількість пристроїв може бути активною одночасно. 

Якщо ви обираєте безкоштовні VPN-сервіси, в першу чергу знайдіть інформацію про сервіс у пошуковику – прочитайте відгуки та перевірте, чи не було через них витоків чи продажу користувацьких даних. Ні в якому разі не встановлюйте російські VPN, адже вони можуть відправляти інформацію російським спецслужбам.

VPN-сервіси, які рекомендують фахівці

У Держспецзв’язку виділили ряд сервісів, в яких можна бути впевненим:

  • ExpressVPN 
  • Surf Shark 
  • PrivateInternetAccess 
  • CyberGhostVPN 
  • NordVPN 
  • ProtonVPN

Будьте пильними та дбайте про свій інформаційний захист. А якщо у вас є потреба у здійсненні платежів, то користуйтеся лише безпечними та перевіреними сервісами, як iPay.ua, якому довіряють свої оплати мільйони користувачів вже понад 10 років. 

Бережіть себе! Україна переможе!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись