Skip to main content

В Україні перераховано плату за доставку газу: що змінилося

Post date Post count 2391
Поділитись

У кого зросте, а у кого зменшиться сума в платіжках

З січня 2023 року вартість доставки (розподілу) газу визначається по-новому — сума може як більшою, так і меншою у порівнянні з попередніми місяцями. Проте сам тариф залишається незмінним, оновився лише спосіб нарахування плати за доставку у 2023 році.

Відтепер плату за доставку газу розраховують виходячи із споживання енергоносія за минулий газовий рік, а саме період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року.

Як нараховуються платежі

Для нарахування платежів за розподіл газу на 2023 рік рахують кількість попередньо спожитих кубів газу.

Минулорічна формула для нарахування платежів: щомісячна плата за доставку = тариф облгазу * (кількість спожитого газу за період з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року). Отримане ділимо на 12.

Цьогорічна формула для нарахування платежів:  щомісячна плата за доставку = тариф облгазу * (кількість спожитого газу за період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року). Отримане ділимо на 12.

Тобто українці, які в з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року споживали менше газу ніж в попередній газовий рік, будуть сплачувати меншу суму. А хто споживав більше, відповідно побачать і більші суми в платіжках.

Чи зміниться тариф 

Сам тариф на розподіл газу залишається таким, як і в 2022 році, і буде дійсним до закінчення воєнного стану.

Зазначимо,кожен облгаз має різні тарифи. Вони відрізняються залежно від кількості споживачів, регіону та розходів для функціонування мережі. Наразі найменший тариф у киян — лише 38 коп за кубометр. Найбільшу суму в платіжках бачать користувачі ТОВ «Газпостачсервіс» у Вінницькій області — вже 2,95 грн за кубометр.

Як платити за газ онлайн

На сайті iPay.ua оплатити за газ можна з мінімальною комісією. До того ж, це швидко і зручно, особливо у воєнний час.

Як здійснити оплату:

  • Потрібно перейти на сторінку оплати вашого постачальника газу (скористайтесь пошуком на сайті або перейдіть в категорію комунальні платежі та виберіть із запропонованих компаній в переліку)
  • Зазначити номер особового рахунку та інші дані платежу.
  • Вказати дані картки або вибрати альтернативний спосіб оплати через Apple Pay, Google Pay, Masterpass).
  • Далі на сторінці підтвердження платежу натиснути кнопку Підтвердити платіж.

Дякуємо за вчасні та регулярні оплати, це ваш внесок в стабільну роботу як комунальних підприємств, так і економіки країни!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись