Skip to main content

Тарифи на комунальні послуги в 2020 році: що зміниться

Post date
Поділитись

Тарифи на комунальні послуги в Україні часто змінюються, тому питання їх вартості на 2020 рік зараз надзвичайно актуальне. Їх можна спрогнозувати, виходячи з тих тенденцій, які обіцяли уряд і президент останнім часом.

Читайте прогнози, а також не забувайте вчасно сплачувати комунальні послуги онлайн.

Тарифи на газ в 2020 році

З 1 січня 2020 року споживачі будуть отримувати дві платіжки: окремо за сам газ, як за товар, та за його доставку (розподіл).

Вартість послуг доставки розраховується індивідуально для кожного споживача за такою формулою: обсяг споживання газу впродовж «газового року»(період з 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019 року) ділиться на 12 та множиться на тариф за доставку.

Ціна на споживання газу наразі зафіксована на весь опалювальний сезон до 1 травня 2020 року – 6,96 грн за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування).

У порівнянні з минулим роком ціни на опалення в 2020 році будуть на 7% меншими.

Тарифи на електроенергію в 2020

За останні два роки вартість електроенергії в Україні була стабільною – 0,9 гривень за перші 100 кВт в місяці та 1,68 гривень за наступні.

Однак у новому році тарифи можуть змінитися. Може відбутися відміна поділу за обсягом споживання та буде зафіксована середня ціна.

Подорожчання відбудеться не одразу для всіх. Спочатку ціна підніметься для великих побутових споживачів, які витрачають в місяць понад 500 кВт/год. Це торкнеться громадян з великою житловою площею, а також власників електрокотлів. Для них ціна на електроенергію може збільшитися з 1,68 до 2,88 гривень за кВт/год. Аналітики припускають, що ціну для всіх піднімуть на 30% кінця 2020-го.

Тарифи на воду в 2020

В результаті фіксації вартості газу, вже з початку року може подешевшати гаряча вода.

Наразі встановлена гранична ціна за один кубометр і становить 83,66 гривень за кубометр (при підключенні рушникосушок) і 75,74 гривень за кубометр (при відсутності рушникосушок). Проте в Кабміні все ще тривають дискусії щодо можливої відмови від встановлення граничної вартості гарячої води з причини можливого дефіциту бюджету.

Щодо холодної води – до 50% ціни від користування нею займає вартість електроенергії, споживаної обладнанням, яке забезпечує подачу води в будинку (електронасосами). У зв’язку з плановим поетапним підвищенням цін на електроенергію, будуть змінюватися і тарифи на водопостачання. Актуальні тарифи на холодну воду можна знайти на сайті вашого підприємства-постачальника.

Тарифи на послуги ЖКГ

Навесні 2019 року збільшилась ціна за вивезення твердих побутових відходів – в неї також включили оплату за наступну утилізацію і переробку.

В різних областях органи місцевої влади самі встановили тарифи на вивезення кожного окремого виду сміття, тому вартість у різних регіонах своя. В 2020 році подорожчання цієї послуги не передбачається.

Читайте більше цікавих новин на нашій Facebook-сторінці.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись