Skip to main content

Що таке IBAN-рахунок, як він працює та як здійснити оплату

Post date Post count 6718
Поділитись

Все про міжнародний номер банківського рахунку та інструкція, як здійснити оплату

В умовах війни потреба в оплатах не виходячи з дому істотно зросла, а особливо актуальною є можливість оплатити рахунок будь-якого підприємства, знаючи номер IBAN та дані компанії. Завдяки такій послузі можна розраховуватися за товари чи послуги, перераховуючи кошти зі своєї банківської картки на рахунок компанії.

Та багато хто з українців не знає, що таке IBAN, чому він змінив традиційний розрахунковий рахунок та як переказати на нього кошти. Розповідаємо в нашому матеріалі.

Що таке IBAN

IBAN (абревіатура розшифровується як International Bank Account Number) – індивідуальний номер рахунку, який відповідає міжнародному стандарту. Всі перекази в Україні з 1 листопада 2019 року здійснюються лише зі застосуванням IBAN.

Номер будь-якого рахунку в форматі IBAN – це 29 знаків з літер та цифр:

  • Перші 2 знаки – код України (UA).
  • Наступні 2 знаки – контрольний код, який перевіряє вірогідність рахунку й захищає інформацію від помилок під час введення даних.
  • 6 наступних знаків – МФО-код банку.
  • 19 останніх знаків – номер рахунку в IBAN-форматі.

Перехід до IBAN-рахунків зумовлений необхідністю відповідності українського платіжного простору міжнародному. Крім цього, IBAN сприяє вдосконаленню системи електронних платежів та робить процедуру оформлення розрахункових документів значно зручнішою. Також він допомагає уникнути помилок при заповненні реквізитів – адже вони сприймаються більш зрозуміло.

Як здійснити оплату за реквізитами на iPay.ua

Все, що потрібно для здійснення оплати – наявність банківської картки однієї із платіжних систем Visa, MasterCard, ПРОСТІР та дані одержувача. Оплата займе лічені хвилини

  • Перейдіть на сторінку послуги «Оплата рахунку за реквізитами».
  • Заповніть дані отримувача:  введіть унікальний ідентифікаційний номер юридичної особи, який складається з 8 знаків (ЄДРПОУ) чи реєстраційний номер облікової картки платника податків з 10 цифр (РНОКПП), назву та номер IBAN (як вже зазначалося раніше, він складається з 29 символів).
  • Оберіть категорію платежу (наприклад, комунальні послуги) та вкажіть його призначення – в цьому полі потрібно вказати предмет оплати (наприклад, оплата за комунальні)
  • Введіть свої дані: ПІБ, контактний номер телефону, а також суму, яку бажаєте сплатити.
  • Введіть дані платіжної картки відправника: номер, термін дії та CVV чи оберіть альтернативний спосіб оплати – Google Pay або Apple Pay.

Після цього кошти будуть відправлені на рахунок компанії. Ви отримаєте квитанцію в електронному форматі, яку за потреби можна завантажити та зберегти.

Створення шаблонів для оплати за реквізитами

Для швидкої оплати за реквізитами рекомендуємо створювати шаблони в особистому кабінеті iPay.ua.

  • Для початку зареєструйтесь в особистому кабінеті.
  • Увійдіть в кабінет та перейдіть у розділ «Мої шаблони».
  • Натисніть кнопку «Новий шаблон».
  • Знайдіть необхідний сервіс для оплати за назвою.
  • Заповніть необхідні поля та натискайте кнопку «Створити шаблон».

Це все! Ваш шаблон для швидкої оплати створений. Тепер ви можете здійснювати оплати ще швидше, без пошуку постачальника та введення даних про послугу.

Додамо, що крім оплати за реквізитами, через iPay.ua можна здійснити й багато інших видів платежів: за комунальні послуги, поповнення рахунку мобільного, перекази з картки на картку, страхування та багато іншого. Приєднуйтесь!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись