Skip to main content

Правила безпечного онлайн-шопінгу: дослідження iPay.ua

Post date
Поділитись

Як купувати онлайн, щоб бути впевненим в безпеці своїх платежів?

Шопінг в інтернеті – це швидко, зручно, а зазвичай ще й дешевше! Однак необхідно пам’ятати і про безпеку при здійсненні онлайн-покупок, щоб не потрапити в пастку зловмисників, які щороку стають все хитрішими.

Нещодавно сервіс iPay.ua провів опитування, в якому користувачам було запропоновано назвати правила безпечного онлайн-шопінгу, яких вони дотримуються.

Всього в опитуванні взяло участь 450 користувачів і ми готові поділитися його результатами з вами.

Результати опитування від iPay.ua

  • 34.35% – купують лише в перевірених магазинах
  • 32.78% – не повідомляють нікому свої особисті дані (паролі, пін-код, CVV/CVV2 коди картки)
  • 13.79% – не користуються підозрілими сайтами та посиланнями
  • 8.45% – замовляють товари з післяплатою
  • 4.84% – читають відгуки перед покупкою
  • 3.85% – мають окрему картку для покупок в інтернеті
  • 1.4% – обирають безконтактні методи оплати
  • 0.22% – встановлюють ліміт витрат на покупки в інтернеті
  • 0.19% – не купують онлайн
  • 0.08% – користуються SMS-сповіщеннями про здійснені транзакції
  • 0.03% – мають окрему поштову скриньку для покупок в інтернеті

Як бачимо, лише 0.19% опитуваних зовсім не здійснюють покупки в інтернеті, а 93% вже оцінили всі переваги онлайн-шопінгу та знають основні правила безпеки, з якими шопінг пройде на ура.

Розберемо найпопулярніші відповіді детальніше, щоб після прочитання ви могли вільно “серфити” в інтернеті в пошуках бажаних покупок без зайвого хвилювання!

Збереження конфіденційності

Шахраї знають безліч вивертів, щоб втертися до вас в довіру. І ваше завдання на ці хитрощі не попастися. Ніколи не повідомляйте стороннім дані своєї картки (CVV2 / CVC2), персональні паролі і коди з SMS-повідомлень. Навіть співробітники банку не мають права вимагати від вас ці дані. Якщо хто-небудь намагається їх дізнатися, будьте певні – це шахрай.

Тих же правил слід дотримуватися і при користуванні цифровими гаманцями: ніколи і нікому не повідомляйте логін і пароль від свого облікового запису.

Шопінг тільки на перевірених сайтах

Покупки слід робити тільки на перевірених і надійних сайтах, що використовують технологію безпечного проведення операцій.
Звертайте увагу на відповідність адреси сайту тій, що зазначена в офіційних документах і контактах, оскільки можлива наявність «сайту-двійника», створеного шахраями.
Якщо ви хочете оплатити товар/послугу незнайомої раніше компанії, спробуйте попередньо пошукати в інтернеті хоча б мінімальну інформацію про неї: ІПН організації, рік створення, контактні дані (адресу офісу, телефон служби підтримки).

Підозрілі сайти та посилання

Намагайтеся не переходити за посиланнями на сайти інтернет-магазинів, в яких збираєтеся здійснювати покупки. Неуважність, і помилки в адресі можуть привести на фішингові сайти. Для того, щоб бути впевненим в «оригінальності» місця покупки введіть електронну адресу вручну.

Остерігайтесь сайтів, які використовують небезпечний протокол http замість https (якщо зліва від адреси сайту стоїть значок з замком – сайт захищений, якщо ж знак оклику чи круг – сайт не захищений). Додатково можна встановити обмеження браузера на покупки в Інтернеті тільки з сайтів, що працюють на HTTPS://.

Не слід ігнорувати повідомлення інтернет-браузера, який часто застерігає, що перехід по посиланню на певний сайт може використовуватися шахраями для викрадення ваших даних.

Оплата покупок після отримання

Оплата товарів після отримання може бути хорошим способом убезпечити себе, якщо ви купуєте товар в невеликому магазині, з яким не були знайомі раніше. Однак багато жителів нашої країни сприймають післяплату як даність, і дуже часто дивуються, коли вартість покупки при оплаті відрізняється від зазначеної на сайті, а саме виростає на значну суму.

У разі вибору доставки товару з накладним платежем, до вартості пересилання додається певна сума і відсоток від доставки, який оплачує одержувач (точну вартість можна уточнити безпосередньо в обраного перевізника).

Тож якщо ви вважаєте, що замовлення з післяплатою є необґрунтовано дорогим, ви можете вивчити всі правила безпечного онлайн-шопінгу, вказані у цій статті, і оплачувати покупки одразу. Таким чином ви не будете хвилюватися за безпеку власних коштів та ще й зекономите їх на більш важливі потреби.

Відгуки

Перед покупкою прочитайте відгуки про магазин та якість продукції. Їх можна знайти безпосередньо на сайті компанії, в соцмережах та на сторонніх ресурсах, в яких власники інтернет-магазину не мають можливості модерувати коментарі – наприклад, на hotline.ua.

Зверніть також увагу на зміст відгуків. Якщо ви побачите повідомлення, які жива людина точно не напише (на кшталт «цей холодильник змінив і вніс сенс в моє життя, тепер я прокидаюся з посмішкою і щодня згадую ваш чудовий магазин!»), то краще двічі подумати перед покупкою, адже такий відгук може бути просто підроблений.

Окрема картка для інтернет-покупок

Якщо ви часто здійснюєте покупки або оплачуєте послуги в інтернеті, безпечніше використовувати для цього окрему картку. Вносьте на неї лише ту суму, яку збираєтеся витратити, і встановіть ліміт за кількістю операцій на добу.

Деякі банки дозволяють створити віртуальну картку, яка дійсна тільки для онлайн-покупок. З неї не можна буде зняти готівку через банкомат або розплатитися в звичайному магазині.

Безконтактні платежі

Багато онлайн-магазинів і сервісів пропонують оплатити покупку за допомогою цифрових гаманців, наприклад Apple Pay, Google Pay чи Masterpass. Вони надійно зберігають дані різних карток і не потребують введення їхніх реквізитів під час кожної оплати. Так ви будете на 100% впевнені в захищеності платежу та значно скоротите час оплати.

Читайте також: На сайті iPay.ua з’явилася можливість оплачувати послуги за допомогою Apple Pay та Google Pay

Ліміт витрат на картці

Обмежена кількість коштів, доступних для витрати на певний період – це те, що може врятувати вас в разі крадіжки даних карти. Щоб зловмисники не змогли відразу вивести всі кошти, убезпечте себе заздалегідь: це можна зробити через особистий кабінет в будь-якому інтернет-банкінгу або зателефонувавши в контактний центр, номер якого вказаний на офіційному сайті вашого банку.

SMS-сповіщення про транзакції

Підключіть послугу отримання SMS-повідомлень після кожної транзакції по картці. Це знизить ризик того, що сума буде списана непомітно, адже часто шахраї перевіряють правильність карткових даних, здійснюючи транзакції на невеликі суми. Це також допоможе запобігти подальшим списанням при своєчасному блокуванню картки.

Окрема поштова скринька для інтернет-покупок

Для здійснення покупок в інтернет-магазинах варто «світити» спеціально створену для цих цілей електронну поштову скриньку. Це значно скоротить кількість спаму на основній електронній пошті та зменшить вірогідність отримання листів зі шкідливим програмним забезпеченням.

На ресурсі haveibeenpwned.com можна дізнатися, чи не витекли в мережу дані, пов’язані з вашою поштою. Якщо все в порядку, встановіть сповіщення, щоб в разі надзвичайної ситуації відразу отримати повідомлення.

Обирайте безпечний онлайн-шопінг та читайте більше цікавих новин про онлайн-платежі на нашій сторінці в Facebook!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись