Skip to main content

Чайові в Україні: кому та скільки давати і як це зробити по QR-коду

Post date
Поділитись

Офіціантів, таксистів, кур’єрів, покоївок ви не зустрінете хіба що в лісі (та й то — це не точно). Тож у будь-якому разі перед вами постане питання чайових.

Як давати? Кому і скільки давати? Без цього секретного знання й носа з хати не висунути. Бо біля під’їзду вже чекає Убер, робота не почнеться без дози кофеїну в місцевій кав’ярні, а в п’ятницю стабільно — друзі й коктейлі в улюбленому барі. Та ще підстригтися вряди-годи. А на вихідних, раптово, «заколупало воно все» — і в узятому напрокат Рендж Ровері мчати назустріч одеському морю.

Ми, в iPay.ua, обома руками за те, щоб залишати чайові за обслуговування завжди й усюди. Тому навіть склали актуальний дайджест з «чайової культури». Пропонуємо прочитати цю статтю до кінця і більше так не напружуватися, побачивши напис «Чайові вітаються» 😉

В Англії давали на чай, у царській Росії — на горілку

Від шилінгів, які залишали джентльмени в лондонських кав’ярнях, до миттєвої оплати по QR-коду — такий довгий шлях пройшли чайові.

Традиція давати на чай зародилася в Англії. Найпопулярніша версія — це сталося в XVII столітті, коли на столиках у лондонських кав’ярнях встановили латунні скриньки. На кожній був напис: «T.I.P.S».

За гіпотезою слово «чайові» пішло від абревіатури TIPS — To Insure Prompt Service (щоб гарантувати швидке обслуговування).

Тобто чайові — це бонус за розторопність. Вважалося, що офіціант буде моторнішим, якщо його фінансово простимулювати. І дійсно, гостей з добрячими тіпсами обслуговували набагато швидше, ніж скупердяїв.

У царській Росії теж була традиція заохочувати персонал кількома рублями. Наприклад, Булгаков писав у своєму щоденнику, що давав швейцарам від 2,5 до 10 рублів. Водночас поняття «чай» не існувало — просили «на горілку». А сучасний термін з’явився лише у 20-х роках XIX століття.

У радянські часи давати на чай було не прийнято. Брати й поготів — соромно та недостойно. У ресторанах навіть висіли плакати з гаслом, що чайові офіціанту принижують гідність радянської людини. Але в 60-ті роки з’явився своєрідний компроміс: за гарну роботу працівникам кафе, таксистам і перукарям залишали решту. Така традиція збереглася до сьогодні. Упевнені, ви також долучалися до подібного квесту — з усією щирістю або не з власної волі (коли водій таксі або кур’єр ставив перед фактом, що решти немає і не буде).

Чайові за кордоном: скільки залишати, щоб не буряковіти

Який розмір подяки вважається пристойним у США, Японії, Великобританії та Франції?

США

Якщо в американському ресторані залишити на чай 10% або менше, до вас підбіжить адміністратор і довго й нудно з’ясовуватиме — що ж вам так не сподобалося, що ви затисли гроші. Усе тому, що у США давати чайові всюди й багато, — це так само good manners, як і мити руки перед їдою або не викладати брудні чоботи на білу скатертину. Ви не станете оригіналом — вас просто не зрозуміють.

Американці дають на чай 15-25% від рахунку в ресторані, приблизно 15% — у барі й таксі. Покоївкам заведено залишати не менше, ніж 2 долари на день. І навіть пару баксів у Макдональдзі — додатковий плюсик у вашу карму.

Ось що розповідає киянка Мар’яна, яка кілька місяців тому переїхала до Філадельфії:

У Сполучених Штатах чайові стартують від 20%, а не 10%, як ведеться в Києві. Коли оплачуєш карткою, то з 15%. Також побачила новий для мене спосіб залишати чайові: від руки вписувати в рахунок суму подяки. А мої знайомі з Нью-Йорка розповіли, що в цьому місті чайові стартують від 20%. І подяку прийнято залишати мало не на кожному кроці та за будь-якої нагоди.

Великобританія

Середні чайові в ресторані — 10-15%. У пабі можна просто «пригостити» бармена келихом-другим, це запишуть на ваш рахунок. У таксі чай необов’язковий, але подяка в 10% зайвою не буде. Покоївці дають 10-20 фунтів за тиждень перебування в британському готелі. У салонах краси нормальною є практика залишати 2 фунти.

Японія

Виняток з правила — чайові в чеку тут заборонені. Ба більше, спроба дати пару баксів сприймається, як намагання образити японця. Решту повертають за будь-яких обставин, і ви точно не почуєте оце українське «Пошукайте іншу купюру».

Цікаво: через необхідність давати на чай японці навіть подорожують менше, ніж хотіли б.

Франція

У Франції найбільші чайові в Європі. У закладах залишають 15%. А якщо сервісний збір вже є в рахунку, дають 1-2 євро. Французьким таксистам залишають 5-10% від вартості поїздки, покоївці — приблизно 1 євро за кожний день перебування в готелі.

Обслуговування не сподобалося? У такому випадку французи кладуть на стіл найдрібнішу монетку — персонал закладу все зрозуміє без слів.

Чайові в Україні: кому і скільки

Традиційний розмір подяки — 10%. Це якщо обслуговування на пристойному рівні. Буває залишають 5%, іноді 15% і більше. У визначенні відсотка українці керуються власним настроєм і купою факторів: якістю роботи працівників, типом закладу (крутий ресторан чи шашлична на два столики), ввічливістю та індивідуальним підходом.

Кому залишають найчастіше?

Офіціантам.

Але інші професії нічим не гірші. Серед них:

  • Бармени
  • Баристи
  • Адміністратори
  • Хостес
  • Таксисти
  • Кур’єри
  • Барбери
  • Перукарі
  • Масажисти
  • Манікюрниці
  • Покоївки
  • Мийники авто
  • Заправники авто

Українці віддячують й цих працівників сфери обслуговування, але періодичність і сума подяки дуже відрізняються залежно від професії робітника.

Немає готівки. Як залишити на чай?

Здавалося б, питання «Чи потрібно залишати чайові?» сьогодні вже не стоїть. Це культура, приклад гарних манер, маст-хев. Але щойно гості відмовилися від готівки й почали активно розраховуватися Google Pay та Apple Pay в телефоні, кількість чайових різко скоротилася. Деякі безготівкові відвідувачі навіть узяли за звичку прямувати з ресторану, не віддячивши його працівників.

Зазвичай відсутністю готівки (або дрібних купюр) себе й виправдовують. Мовляв, я звісно, дав би на чай, але все на картці. Хочемо вас розчарувати (або, може, порадувати) — існує купа способів, як віддячити людину за її роботу. Навіть якщо для вас носити готівку — це бабусин стайл.
Що робити, якщо готівки немає, але ви бажаєте віддячити працівника?
Запропонуйте зняти на чай з вашої картки. Сьогодні це не абияка фантастика — майже в кожному закладі є POS-термінал.

Ще у 2019 році iPay.ua разом з Mastercard Ukraine успішно реалізував проєкт безготівкових чайових через POS-термінал. Нова система прийому винагороди вперше з’явилася в мережі ресторанів японської кухні «Сушия», ресторані-пивоварні «Пивна Дума» та в інших закладах наших партнерів.

Наталя, офіціант ресторану «Пивна Дума»:

Говоримо їм таку фразу, як “Бажаєте залишити електронні чайові?”. Протягом місяця ті, кому ми сказали, що є така можливість, тепер користуються цим щодня».

Як залишити чайові через термінал:

  1. Після оплати карткою основного рахунку на екрані терміналу з’явиться фраза: «Залишити подяку?». Оберіть «Так».
  2. Виберіть суму чайових: 5%, 10%, 15% або сума на ваш розсуд.
  3. Для підтвердження операції офіціант вводить свій чотиризначний код.
  4. Клієнт проводить оплату банківською карткою.
  5. Офіціант отримує подяку на особистий рахунок.

Детальна відеоінструкція для гостей та працівників сфери обслуговування.

Чайові по QR-коду: без готівки і POS-терміналів, лише телефон і Телеграм

Якщо до 2020-го користуватися готівкою було немодно, то в період самоізоляції — ще й негігієнічно. Ходили чутки, що термін життя коронавірусу на паперових носіях доходить до чотирьох днів. Тож усі супермаркети радили розраховуватися картками. Була проблема й у тому, що кур’єри просто залишали пакунок під дверима, аби мінімізувати контакт з клієнтами. Тому навіть при величезному бажанні залишити чайові це не виявлялося можливим. Зрозуміло, що в такій ситуації POS-термінали теж мало чим допомагали.

Сьогодні жорсткі обмеження знято, проте культура розраховуватися карткою лише зміцнилася. І крім POS-терміналів, у клієнта з’явилася альтернатива — чайові по QR-коду.

Свій сервіс CashlessTips QR ми запустили в серпні. І через два місяці ним вже користувалися працівники сфери обслуговування з різних міст України. У чому принципова різниця між POS-терміналом та чайовими по QR-коду?

Якщо гість хоче залишити подяку, робітник генерує унікальний QR-код в чат-боті в Телеграмі, що потребує кількох секунд. Для клієнта це також зручно: він сканує запропонований код телефоном і миттєво переходить на сторінку оплати.

Ліка, керівник проєктів в iPay.ua:

Світ не стоїть на місці і наша компанія iPay.ua також. CashlessTips QR — це можливість для працівника отримувати чайові вже через 2 хвилини після реєстрації. QR-код можна зберегти, роздрукувати і наклеїти на столики, що в умовах карантину дуже важливо.

Прив’язка сервісу до POS-термінала чи конкретного закладу відсутня. Якщо працівник перейшов в інший ресторан або навіть змінив професію, йому не потрібно знову реєструватися в Телеграмі. Окрім того, сервіс завжди під рукою, у телефоні.

У чому перевага CashlessTips QR для гостя? Не треба носити готівку, потрібен лише телефон з доступом до інтернету, ніхто не дихає в потилицю, поки вибираєш розмір чайових (усе робиться у власному телефоні, чайові можна кинути навіть через кілька годин після відвідування ресторану або салону краси чи іншого закладу).

Середній розмір чаю, отриманого через CashlessTips QR, становить 80 грн. Найактивніше нашим сервісом користуються офіціанти, бармени та бариста з Києва й Одеси.

Чайові — ваша найщиріша подяка людині за її роботу

Чайові — це не демонстрація заможності. Це сучасний спосіб сказати «дякую». В різних країнах існують свої традиції, скільки, кому та як давати на чай. Але де б ви не перебували (лише якщо ви наразі не проживаєте в Японії), подяка людині за роботу — чудовий варіант показати свої гарні манери.

Якщо ви надаєте перевагу оплаті карткою, запитайте у свого офіціанта, кур’єра, перукаря про можливість залишити на чай безготівково: за допомогою POS-терміналу або сервісу CashlessTips QR.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись