Skip to main content

Оновлення субсидій: як українцям продовжити держдопомогу на оплату комунальних

Post date Post count 347
Поділитись

З 1 травня 2024 року для більшості субсидіантів допомогу на оплату комунальних буде подовжено автоматично. Втім, деяким категоріям споживачів необхідно повторно подати заяву на призначення субсидії та надати декларацію про доходи й витрати

В Україні житлова субсидія, що призначена громадянину, діє до завершення опалювального сезону. Максимальний термін дії — до 15 квітня. Після цього для більшості громадян виплата продовжується автоматично. Цього року продовження відбудеться з 1 травня, і оновлена субсидія діятиме до 30 квітня 2025 року.

Водночас деяким споживачам потрібно знову подати заяву для подальшого призначення субсидії та надати декларацію про доходи й витрати.

Кому потрібно повторно звертатися для продовження субсидії

Особисте звернення для продовження субсидій необхідне в таких випадках:

  • Заявник орендує житло, за яке оплачує комунальні послуги.
  • До складу домогосподарства входять ВПО (внутрішньо переміщені особи).
  • У квартирі або будинку фактично проживає менше осіб, ніж зареєстровано.
  • Члени домогосподарства претендують на грошову допомогу для купівлі скрапленого газу або пічного палива.
  • Громадяни, які мають право на отримання виплат, в опалювальний сезон не отримували допомогу у зв’язку з тим, що розмір оплати комунальних не перевищував суму обов’язкового платежу.

Бажано звернутися щодо подовження субсидії протягом двох місяців після того, як почався неопалювальний сезон. Тоді допомога буде призначена з початку такого сезону (але не раніше, ніж заявник отримав право на виплату).

Куди звертатися для продовження субсидії

Якщо ви належите до категорії субсидіантів, для яких передбачено повторне звернення щодо субсидії — у вас є кілька варіантів це зробити. Держава надає можливість громадянам подати заяву як особисто, так і дистанційно:

  1. Через Портал електронних послуг Пенсійного фонду. Для подання заяви в електронній формі потрібно зареєструватися на порталі та мати електронно-цифровий підпис.
  2. Через застосунок “Дія”. При виборі цього способу передбачена спрощена процедура подання заяви в електронному вигляді. Потрібно бути зареєстрованим у системі та мати електронний підпис.
  3. У сервісному центрі Пенсійного фонду. Можна обрати будь-який зручний для вас сервісний центр, без прив’язки до вашого місця реєстрації, та заповнити документи у паперовій формі на місці.
  4. Поштою на адресу Пенсійного фонду. Можна відправити поштою рекомендований лист з вкладеною заявою та декларацією про доходи й витрати.
  5. У ЦНАПі. Ви можете звернутися до центру надання адміністративних послуг у вашому населеному пункті та заповнити необхідні документи на місці за наданим зразком.

В які терміни приймається рішення про призначення субсидії

Рішення про призначення субсидії приймається упродовж 10 календарних днів після подання заяви та декларації. Орган Пенсійного фонду має повідомити заявника про схвалення заяви або про відмову протягом 3 днів після прийняття відповідного рішення.

До моменту призначення житлової субсидії громадянин зобов’язаний сплачувати комунальні послуги. Грошова допомога від держави в подальшому компенсує витрати. При наявності боргів за житлово-комунальні послуги субсидію можуть не призначити (якщо не укладений договір про реструктуризацію заборгованості).

Ви можете сплачувати за комунальні швидко та безпечно на iPay.ua, не виходячи з дому. Після онлайн-оплати ви відразу отримаєте електронну квитанцію, що підтверджує ваш платіж так само як звичайна паперова. Через сервіс можна оплачувати як окремі послуги, так і всі разом одним платежем.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись