Skip to main content

Чому «Сікстинська Мадонна» популярніша за інші Мадонни Рафаеля

Post date
Поділитись

Уся справа в таланті чи щасливому випадку і чи може одне існувати без іншого?

За своє недовге, але на диво плідне життя Рафаель написав понад сорок картин з Мадонною. Але «Сікстинська Мадонна» — безперечна «зірка» і за популярністю прирівнюється до найбільш впізнаваних творів світового живопису.

Рафаелю виповнилося 25 років, коли він став офіційним художником папського двору. Цьому сприяв випадок. Понтифік Юлій II побачив роботу Рафаеля «Афінська школа», і рівень професіоналізму юного художника так його вразив, що він звільнив двадцятьох художників, які розписували парадні кімнати папського палацу, і надалі ватиканські кімнати розписували вже Рафаель і його учні.

Світову популярність картина «Сікстинська Мадонна» отримала теж завдяки збігу обставин. Оскільки російські мандрівники починали гран-тур саме з Дрездена, «Сікстинська Мадонна» стала для них першою зустріччю з вершинами італійського мистецтва і тому отримала в Росії XIX століття приголомшливу популярність. Про неї писали Л. М. Толстой, І. О. Гончаров, Ф. М. Достоєвський, О. С. Пушкін, а Василь Жуковський сформулював свою знамениту фразу «геній чистої краси» після споглядання картини в галереї протягом цілої години.

Читайте також: Магнолії на золотому оксамиті: історія про те, чому нас не цінують і як це виправити

Під час Другої світової війни картина дивом пережила бомбардування Дрездена. Разом з іншими творами Дрезденської галереї її сховали в товарному вагоні за тридцять кілометрів від міста. У травні 1945 року картини були виявлені групою радянських військовослужбовців. Десять років картина перебувала в Радянському Союзі, потім її передали владі НДР, і «Сікстинська Мадонна» повернулася в Дрезденську галерею.

Цікаво, що два янголятки, зображені на картині, отримали свою власну мегапопулярність. Їх зображують на коробках цукерок, друкують на тканині, шпалерах, етикетках напоїв, численних листівках і плакатах тощо. А портрет самого Рафаеля прикрашає банкноту в 500 тисяч італійських лір.

image1 (3)

Золота порада від iPay.ua

Талант — це лише половина успіху. Інша половина — удача. У всьому, що ви робите, — бізнесі, професійній чи творчій діяльності — варто викладатися на всі 100%. Але не забувайте: іноді для того, щоб вас помітили, треба не лише працьовитість, а й дрібка удачі. Дозвольте щасливому випадку допомогти вам — це аж ніяк не применшить ваші здобутки, а лише дасть змогу оточенню роздивитися в вас талановиту людину.

Насолоджуйтеся неперевершеною Сікстинською Мадонною та створюйте власну золоту колекцію історій разом з iPay.ua!

Наступної п’ятниці читайте нову розповідь про світовий шедевр живопису!

Ви могли пропустити: Як Густав Клімт вчить мислити “Out of the box”

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись