Skip to main content

Як сплатити штраф за адміністративне правопорушення

Post date Post count 32969
Поділитись

За що виписують штрафи українцям, та як їх швидко сплачувати онлайн

Щороку в Україні правоохоронці фіксують кілька мільйонів адміністративних правопорушень. Тільки уявіть – постанови складаються щохвилини. І навіть зараз, поки ви читаєте ці рядки, хтось вже 100% «проштрафився». Розповідаємо, як сплатити адміністративний штраф через інтернет без зайвих зусиль.

Який строк для оплати штрафу та коли сума стягнення подвоюється

Спочатку зупинимося на загальних вимогах щодо сплати штрафів. Згідно з КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення), штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про його накладення. Тож часу на роздуми не так вже і багато.

Що буде, якщо відразу не сплатити адміністративний штраф? У разі несплати у зазначений строк постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби. В такому разі сплатити все одно доведеться, але вже подвійний розмір штрафу.

За що можуть оштрафувати

Насправді перелік правопорушень, за які можна отримати адміністративний штраф, величезний. Всі вони визначені вищезгаданим КУпАП. Зокрема це порушення у сферах:

  • дорожнього руху;
  • благоустрою;
  • торгівлі;
  • охорони природи (наприклад, спалювання трави чи листя, порушення правил рибальства чи мисливства) та багато інших.

Віднедавна, з початком пандемії Covid-19, до законодавства додалися ще і адмінштрафи за порушення карантинних вимог. Окремо визначено, що через відсутність маски в громадських місцях чи транспорті, яка закриває ніс та рот, можна отримати штраф у розмірі 170-255 грн. А загалом для громадян штрафи можуть досягати 17-34 тисяч гривень.

10 протоколів щохвилини

А ось кілька цікавих цифр зі статистики правоохоронців. Протягом 2020 року тільки поліцейськими було зафіксовано 5 мільйонів адміністративних правопорушень (загальні дані за 2021-й будуть на початку наступного року). У середньому кожну хвилину складалося 10 адмінпротоколів. Найбільше фіксували порушень у сфері дорожнього руху – по 6 щохвилини! А порушення маскового режиму документували щохвилини.

До речі, всього – з початку карантинних обмежень у березні 2020 року і до сьогодні – правоохоронці склали 110 тисяч адміністративних протоколів за статтею «Порушення правил щодо карантину людей». З них більше 14 тис. – на водіїв транспортних засобів, 3,5 тис. – за порушення самоізоляції тощо.

Сплата штрафів

Де можна сплатити адміністративний штраф та як це зробити?

Що стосується «найпопулярніших» в Україні штрафів за порушення ПДР, то тут з кожним днем стає все простіше і простіше. З’являються і спеціальні додатки, і програми, які надішлють вам попередження про штрафи і про необхідність його оплати. Не відстає навіть держава, спеціальний застосунок є у МВС, а також послуга сплати штрафів є в «Дії». Швидко оплатити штраф можна і за допомогою сервісу iPay.ua. Неважливо, виписаний він особисто поліцейськими, чи сформований автоматично після фіксації правопорушення камерами відеоспостереження.

Оплата штрафу за реквізитами онлайн

Щодо інших адміністративних штрафів. Зазвичай разом із постановою про правопорушення люди отримують і реквізити для оплати. Окрім того, знайти їх можна у відкритому доступі, наприклад, на сайтах судів. Сплатити штраф можна у відділеннях банку, проте сьогодні це не найзручніший спосіб, адже існує багато варіантів зробити це онлайн. На сайті iPay.ua оплата за реквізитами займає всього за кілька хвилин – достатньо лише заповнити кілька полів з необхідними даними та здійснити платіж за допомогою банківської картки.

Читайте також: Як зекономити при оплаті штрафів за порушення ПДР

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись