Skip to main content

Як навчити дітей фінансової грамотності

Post date
Поділитись

Питання виховання в дітях розумного ставлення до фінансів рано чи пізно постає перед усіма батьками. Починаючи з п’яти років діти вже задають питання про гроші і тому вже з самого малку можна навчати їх фінансової грамотності. Читайте наші поради, з чого необхідно почати.

Планування сімейного бюджету за участю дитини

Фінансова грамотність дітей починається з батьків, тому не не зайвим буде регулярно проводити планування сімейного бюджету на майбутній місяць за участю дитини.

Це допоможе їй познайомитися ближче зі світом фінансів і отримати власний досвід поводження з грошима. Тим паче, що спільне навчання дуже зближує батьків і дітей, а вашому малюку буде значно цікавіше пізнавати світ фінансів.

Фінансові ігри

Говоріть про серйозні речі, граючи в ігри, і швидко помітите, як ваша дитина схвачує все на льоту. Рекомендуємо вам популярну гру «Міні-банк», мета якої – показати ази фінансового планування і донести принцип «спочатку заробляємо – потім витрачаємо».

Запропонуйте дитині створити і керувати своїм власним уявним банком. Нехай вона відповідає за збір і зберігання дрібних грошей, які є вдома, та регулярно нагадувати всім членам сім’ї, щоб вони «здавали монети в банк», звільняючи від них кишені.

Додатково обговоріть, на яку справу збираються дані монети в дитячому банку – наприклад, на покупку блендера чи настільної гри для всієї сім’ї. В ідеалі ця річ повинна бути цікавою для всіх членів сім’ї, щоб дитина відчувала гордість за вклад у таку важливу покупку.

Наступний етап розвитку гри – розповісти дитині, що за зберігання грошей банки отримують відсотки, і домовитися про те, що дитина теж буде отримувати відсотки за роботу домашнім банкіром.

Дитячі платіжні картки

Гроші на кишенькові витрати тепер не обов’язково давати дітям готівкою – ви можете оформити для своєї дитини банківську картку і за її допомогою будете контролювати дитячі витрати, а дитина – освоювати фінансову відповідальність.

Поки дитині не виповнилося 14 років, вона може користуватися тільки додатковою карткою, прив’язаною до рахунку одного з батьків. З 14 років у неї вже може бути власний рахунок в банку і власна карта, але для цього буде потрібно письмову згоду одного з батьків. Додаткова карта у підлітка теж може бути.

Один із батьків, на чиє ім’я відкритий рахунок, встановлює на карті дитини денний або місячний ліміт витрат. Можна заборонити використання дитячої карти для зняття готівки в банкоматі, переказу грошей на інші карти або покупок в інтернеті.

Розповідаємо про сучасні сервіси та методи оплати платежів

Вже оформили платіжну картку для своєї дитини? Чудово, наступний крок – познайомити її з сучасними можливостями здійснення платежів. Поясніть дитині, що за всі «домашні блага» (вода, світло, газ, опалення) потрібно щомісячно сплачувати кошти. А для того, щоб ще й зекономити час на довгих чергах в касі, можна використовувати безпечні та надійні онлайн сервіси.

Ось які регулярні платежі без проблем може здійснити як доросла, так і маленька людина на сайті сервісу онлайн платежів iPay.ua:

Сподіваємось, наші поради допоможуть вашим дітям якнайшвидше освоїти фінансову грамотність. Читайте більше цікавих новин на нашій Facebook-сторінці.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись