Skip to main content

Все поряд: що українці можуть робити через інтернет

Post date
Поділитись

Від вибору школи до оплати платежів онлайн – сьогодні українцям доступна величезна кількість послуг, які можна здійснити прямо в інтернеті.

Ми зібрали перелік багатьох корисних опцій, які можуть вам знадобитися.

Документи в смартфоні

Додаток «Дія», який був презентований в лютому цьому року, дозволяє користуватися електронним посвідченням водія, техпаспортом автомобіля, а віднедавна й електронним паспортом (ID-карткою та біометричним закордонним паспортом). Міністерство цифрової трансформації обіцяє в найближчому майбутньому запустити ще й електронний студентський квиток.

Публічні послуги онлайн

З 2 квітня в Україні почав роботу державний портал «Дія», на якому можна отримати 27 публічних послуг онлайн. Наприклад, ви можете оформити допомогу при народженні дитини, отримати послуги, пов’язані із документами водія, довідку про несудимість, подати позов в суд, оформити ряд ліцензій чи отримати витяг з реєстру.

Оплата платежів онлайн

Щоб заплатити за комунальні послуги, інтернет, телебачення, здійснити переказ коштів на картку вже давно не потрібно відстоювати черги до каси. Навіть більше, це все можна зробити за декілька хвилин в одному місці через сервіс онлайн-платежів та переказів iPay.ua.

Реєстрація бізнесу та громадських організацій

Ще минулого року зареєструвати бізнес чи громадську організацію можна було на сайті Мін’юсту чи в Онлайн-будинку юстиції. Зараз Мінцифри перевело реєстрацію чи закриття ФОП також на портал «Дія» і скоротило форму для реєстрації. Відтепер вона містить всього 12 полів, з’явилось автозаповнення, а на подачу відповідних заяв піде не більше 10 хвилин. Сам процес реєстрації буде завершений за добу.
Заявка на реєстрацію шлюбу чи розлучення

Подати заявку на реєстрацію шлюбу чи розлучення можна на сайті від Мін’юсту. Крім того, тут можна подати заяву про зміну імені; попередньо записатися на прийом щодо реєстрації народження чи смерті або подати запит на видачу повторного свідоцтва чи витягу з реєстру.

Запис до сімейного лікаря

В системі eHealth можна побачити рейтинг лікарів та записатися на прийом. Також в особистому кабінеті користувачам може бути доступна власна електронна медична картка, результати аналізів, призначення лікаря та план лікування.

Вибір школи

На сайті #Відкриташкола представлена інформація про школи всієї України – в базі міститься близько 17 тис.закладів. Ви можете дізнатися про заповненість навчального закладу, іноземні мови, профільні класи, гуртки та секції тощо. Тут також знайдете результати зовнішнього незалежного оцінювання і інформацію про вступ до вишів випускників закладу.

Екскурсії з додатком

Додаток «Культурні маршрути WalQlike» стане особливо актуальним після карантину, коли можна буде вільно пересуватися Києвом та здійснювати прогулянки. В ньому є 10 цікавих маршрутів Києва, на яких ви побачите основні визначні пам’ятки міста. Ви навіть можете прокласти свій власний маршрут на основі інтересів. Кожна екскурсія розрахована на 1-3 години.

Пошук у відкритих державних даних через бота

Бот OpenDataBot в різних месенджерах – гід по відкритих даних. Спочатку його можливості були обмежені моніторингом деклараціями чиновників, а вже зараз на платформі доступні понад 20 державних реєстрів: перевізників, адвокатів, нерухомого майна, боржників, платників єдиного податку, викрадених/втрачених/недійсних паспортів тощо.

Декларування автомобілів та товарів

«Єдине вікно для міжнародної торгівлі» – веб-портал Державної фіскальної служби, через який можна подавати документи про товари, про що буде поставлена електронна відмітки у базі даних. Віднедавна тут також можна самостійно задекларувати ввезений в Україну автомобіль.

Кількість доступних для українців онлайн-послуг доповнюються щомісяця, тому стежте за цікавими новинами на сторінці iPay.ua на Facebook.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись