Skip to main content

В Україні розпочався опалювальний сезон

Post date Post count 1142
Поділитись

Що буде з тарифами на опалення, та на які субсидії можна розраховувати

Наприкінці минулого тижня у багатьох регіонах України розпочався опалювальний сезон. Насамперед теплопостачання підключають до об’єктів соціальної інфраструктури – лікарень, дитячих садочків, шкіл. А з 11 жовтня у деяких містах починають підігрівати і багатоквартирні житлові будинки. Дізнайтеся, що очікує українців у сезоні 2021-2022 років та як зручно оплачувати опалення та інші комунальні послуги на iPay.ua.

Нагадаємо, що опалення вмикають, коли середньодобова температура протягом трьох діб не піднімається вище позначки у +8°С. Опалювальний сезон вже розпочався у Вінниці, Львові, Чернівцях. Підключають теплопостачання також на соціальних об’єктах у столиці, і готуються розпочати цього тижня запускати тепло у житлові будинки Києва.

Тарифи на тепло обіцяють не підвищувати

Ще влітку різні експерти прогнозували, що тарифи на опалення можуть зрости на 15-40% через дорогий газ. Проте влада країни обіцяє: до кінця опалювального сезону 2021-2022 років ціни на тепло і гарячу воду для населення зростати не будуть. У кінці вересня меморандум з такою домовленістю було підписано між представниками Асоціації міст України, урядом та “Нафтогазом”. Водночас домовились про безперебійність поставок газу та про фінансову підтримку громад з боку держави, яку вони могли б спрямувати теплопостачальним організаціям.

Та чи вдасться дотриматись цієї домовленості, поки питання. Наприклад, у Києві досі говорять про існування передумов для підвищення тарифів для населення на гарячу воду та опалення до 40%. Минулого тижня Київрада навіть направила звернення до Кабміну щодо вирішення цієї проблеми.

Субсидію отримають більше українців

Платити за житлово-комунальні послуги вже з наступного місяця доведеться значно більше, враховуючи, що в квитанції знову повернеться плата за опалення. Тож багато мешканців вже активно звертаються за субсидіями. За даними Міністерства соціальної політики, тільки у вересні 2021 року число одержувачів субсидій збільшилася на 100 тисяч. А всього наразі більше 2,5 млн сімей отримують відповідну підтримку від держави.

“За прогнозними оцінками, орієнтовно у цьому опалювальному періоді середній розмір субсидії становитиме близько 1900-2000 грн на домогосподарство”, – зазначають у Мінсоцполітики.

У міністерстві нагадують, що для подання документів на отримання субсидії є кілька способів. Можна звернутися до представника територіальної громади або ЦНАПу, до органу соціального захисту населення, відправити документи через “Укрпошту”. Також є можливість подати заявку онлайн на сайті Мінсоцполітики (зверніть увагу, що у такому разі потрібно мати електронні засоби ідентифікації).

Також нагадуємо, що з травня 2021 року субсидії видаються отримувачам винятково у грошовій формі. Раніше, як відомо, одним з варіантів був також перерахунок суми субсидії напряму надавачам житлово-комунальних послуг.

Тепер же субсидія в монетизованому вигляді перераховується людині в тому місяці, за який потрібно оплатити комунальні.

Оплачувати комунальні послуги онлайн – зручно

Жителі України можуть оплачувати всі комунальні послуги, включно з опаленням, через інтернет. Це набагато швидше та зручніше, ніж у банківських чи поштових відділеннях. За допомогою сервісу iPay.ua можна розрахуватися за послуги як комплексно, так і за тепло окремо. На сайті представлені теплопостачальні підприємства з усіх міст України. Наприклад:

Обирайте в пошуку на сайті iPay.ua теплопостачальну організацію свого міста та вчасно розраховуйтесь за спожиті послуги.

Читайте також: Як змінити постачальника газу онлайн

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись