Skip to main content

Що робити з простроченням кредиту

Post date
Поділитись

На жаль, під час карантину багато людей залишилось без роботи, і гостро постало питання виплат по кредиту. Після першого ж прострочення кредитна історія одразу псується і наступного разу позичальник може отримати відмову у кредиті.

А як щодо пом’якшення під час карантину?

16 березня був прийнятий закон, який звільняє від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами. Спочатку він діяв лише до 30 квітня, але нещодавно Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект № 3329-д, який передбачає продовження даних послаблень. Він буде діяти по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія встановленого Кабінетом Міністрів України карантину.

Ця норма стосується як банківських позик, так і онлайн-кредитів у МФО. Не зважаючи на таке послаблення, сам факт прострочення все-таки може зіпсувати кредитну історію.Тому радимо по можливості не затягувати з виплатами.

Якщо ви не можете сплатити кредит вчасно

Якщо ж ви розумієте, що не зможете сплатити кредит вчасно, але не хочете псувати кредитну історію:

  • Ви можете домовитись з фінустановою про кредитні канікули. В цьому разі потрібно прийти в банк, пояснити скрутність свого становища і спробувати переконати його надати кредитні канікули. Оскільки це найменш вигідний для банку варіант, вам доведеться постаратися та надати докази, які підтверджують ваші слова: трудова книжка, довідка про звільнення, довідка про наявність неповнолітніх дітей, довідка від лікаря (якщо є проблеми зі здоров’ям) тощо.
  • Якщо ж кредит вже прострочено, слід обговорити з банком можливість його реструктуризувати, тобто змінити умови кредитного договору з метою зменшити щомісячний платіж. Великий плюс реструктуризації в тому, що в період її дії не нараховуються відсотки. При цьому сума кредиту розбивається на кілька частин, які потрібно вчасно оплатити.

Якщо ви бажаєте оплатити кредит – здійснюйте оплату онлайн через сервіс iPay.ua

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись