Skip to main content

Розумна економія: як платити за комунальні послуги менше

Post date
Поділитись

Тарифи на комунальні послуги зовсім не радують, але можна зробити так, щоб платіжки на оплату стали чи не на третину меншими. Як? Читайте корисні поради по розумній економії від iPay.ua, а також сплачуйте комунальні онлайн.

utilities

Економимо електроенергію

  • Замініть звичайні лампочки на енергоефективні. В залежності від кількості ламп, потужності і часу їх горіння, в середньому можна зекономити від 50 до 100 кВт-год електроенергії на місяць.
  • Встановіть датчики руху для включення світла в коридорі, балконі та в інших приміщеннях, в яких ми не часто буваємо та можемо просто забути вимкнути світло.
  • Замініть стару техніку на нову з високим класом енергоефективності. Чим він вищий (А ++, А +, А), тим менше енергії прилад споживає за годину. Якщо ваша техніка має маркування нижче C, варто задуматися про її оновлення. Звичайно, це потребуватиме значних витрат, але в довгостроковій перспективі вигода буде відчутною..
  • Розміщуйте холодильник в правильному місці – він має стояти в прохолодній зоні, якомога далі від сонячного світла і приладів, які випромінюють тепло. Якщо температура в місці, де стоїть холодильник, досягає 30°C, споживання електроенергії може збільшитися на 100%.
  • Виключайте техніку з розеток після користування, інакше вона залишається в режимі очікування і продовжує споживати електроенергію

Економимо газ

  • Менше жиру і накипу на конфорках і решітках плити сприяють меншим витратам тепла. Як оприділити, що прийшов час почистити конфорку? Подивіться на колір газу. Якщо він синій, то все в порядку, якщо ж з’явилися жовті проблиски – прийшов час чистки.
  • Своєчасно очищайте накип в чайнику спеціальними препаратами або ж розчинами оцтової або соляної кислот. Вапняний наліт має теплопровідність в 30 разів менше, ніж метал, а це “краде” газ і час.
  • Готуйте їжу під закритою кришкою. Це заощадить до 15% газу

Економимо воду

  • Не використовуйте воду надмірно. Прикручуйте кран, коли чистите зуби чи наносите миючий засіб на посуд. З повністю відкритого крана щохвилини витікає 15 літрів води. Подумайте, скільки ви зможете заощадити, слідуючи простому правилу.
  • Встановіть спеціальні насадки на змішувачі, які розбризкують воду. Вони можуть зменшити її витрати в 2-3 рази. До прикладу, якщо при звичайному потоці води за 1 хвилину з крана виливається 10-15 літрів, то з насадкою всього 5-6 літрів.
  • Слідкуйте за станом сантехніки. Полагодьте змішувачі, які протікають, адже через несправний кран за добу може «накапати» від 30 до 300 літрів води.
  • Подумайте про придбання посудомийної машини. Хоч вона споживає досить багато електроенергії, але значно допоможе економити на воді – з її допомогою витрачається в 2-3 рази менше води, ніж при митті посуду під краном.

Сподіваємось, що ці прості лайфхаки допоможуть вашому місячному бюджету не зникати так швидко. А щоб зекономити не тільки свої кошти, але й час, оплачуйте комунальні послуги без черг через всеукраїнський сервіс онлайн платежів iPay.ua

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись