Skip to main content

Податки в Україні: Що змінилося

Post date Post count 2412
Поділитись

 Основні нововведення 2024 року

З початку нового року в Україні набрали чинності понад 100 законів та постанов, включаючи й ті, які впливають на податкову систему. Ось кілька ключових змін, які чекають громадян України у 2024 році.

Податки для ФОПів

З 1 січня 2024 року в Україні відбулися зміни в показниках єдиного податку, що сплачується підприємцями, які функціонують за спрощеною системою оподаткування, а також у мінімальному розмірі єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцями за своїх працівників до Пенсійного фонду України.

Відтепер єдиний податок для ФОПів такий:

  • ФОПи на 1 групі — 302,8 грн/міс.
  • ФОП на 2 групі — 1420 грн/міс.

Розмір мінімального страхового внеску з ЄСВ для всіх категорій фізичних осіб-підприємців становитиме 1562 гривні щомісяця в період з січня по березень. З квітня, під час реалізації другого етапу підвищення мінімального рівня заробітної плати, ця сума збільшиться до 1760 гривень.

Податок на нерухомість і за першу реєстрацію авто у 2024 році

Податок на нерухомість та реєстрацію автомобілів у 2024 році для українців буде обчислюватися на підставі мінімальної заробітної плати, визначеної станом на 1 січня минулого року. Ставка цього податку складатиме 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати за 1 квадратний метр. Іншими словами, кожен додатковий квадратний метр приведе до додаткового платежу у розмірі 100,5 гривень для громадян.

З 1 січня суми збору за обов’язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових автомобілів в Україні також піддалися змінам.Тут все залежить від прожиткового мінімуму та вартості легкового авто (без врахування ПДВ). Вартість реєстрації обчислюється наступним чином:

  • 3%, легкового автомобіля вартує не більше 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (499,620 гривень).
  • 4%, якщо вартість авто більше 165, але менше 290 розмірів прожиткового мінімуму (від 499,620 гривень до 878,120 гривень).
  • 5%, якщо автомобіль вартує понад 290 розмірів прожиткового мінімуму, тобто більше 878,1 тисячі гривень.

А просто і легко здійснювати оплату податків та інших платежів до бюджету можна онлайн на iPay.ua

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись