Skip to main content

Паркування в столиці — хто має пільги та як швидко оплачувати онлайн

Post date Post count 1104
Поділитись

У Києві розширили перелік осіб, які мають пільги на користування місцями для паркування

У середині вересня 2021 року Київрада прийняла рішення, згідно з яким безкоштовно паркуватися у місті зможуть учасники антитерористичної операції на сході України, Операції Об’єднаних сил та члени сімей загиблих, які мали статус учасників бойових дій.

Також, як було затверджено раніше, право на безкоштовне паркування у столиці мають особи з інвалідністю, ветерани Великої вітчизняної війни та спецтранспорт під час виконання службових обов’язків (автомобілі СБУ, МВС, пожежної охорони, швидкої допомоги тощо).

Серед інших київських привілей – можливість безкоштовно залишати машину на міських парковках у період з 22:00 до 8:00, на вихідних та у дні деяких свят.

А ось в будні з 8:00 до 22:00 усі водії, окрім пільговиків, повинні сплачувати за парковку в повному обсязі і вчасно. З 1 липня 2021 року оплата відбувається лише безготівково – ніяких грошей в руки нелегальних паркувальників! 

Оплата парковки онлайн

Міська влада надає багато різних способів для простої та зручної оплати парковки онлайн. Детально ознайомитись з ними можна тут parking.kyiv.digital.

Також оплатити парковку онлайн без комісії можна безпосередньо через сервіс iPay.ua.

Все, що потрібно, це:

  • вказати номер авто;
  • зазначити номер відповідного паркувального майданчика, де залишається стояти авто, у форматі AXXXX (ця інформація є на інформаційних табличках, встановлених на парковках, ХХХХ – чотири цифри);
  • зазначити час паркування в хвилинах.

Готово! Можна спокійно вирушати у свої справах, не хвилюючись, що за незаконне паркування оштрафують.

На яку суму можуть оштрафувати

Якщо ж все ж таки хтось із водіїв завинив і не розрахувався за паркування, є ризик отримати штраф. За даними КП “Київтранспарксервіс”, зараз він накладається у 20-кратному розмірі від вартості однієї години паркування залежно від зони паркування. Тобто це може бути 700 грн у І зоні в центральній частині міста, 500 грн в ІІ зоні навколо центру чи 100 грн у ІІІ зоні у спальних районах. Ознайомитись з розташуванням парковок та зонуванням можна за допомогою спеціальної мапи.

Нагадаємо, якщо порушення ПДР, зокрема і правил паркування, було зафіксоване в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки, при сплаті штрафу можна трішки зекономити. В Кодексі про адміністративні правопорушення передбачено, що водії-порушники можуть сплатити лише 50% від суми штрафу, якщо зроблять це протягом 10 днів після одержання постанови.

Зазначимо, що сервіс iPay.ua також надає послугу зі сплати штрафів за порушення Правил дорожнього руху через інтернет. Проте, погодьтеся, все ж краще та дешевше дотримуватись правил.

Читайте також: В Києві затверджені нові паркувальні зони

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись