Skip to main content

Навіщо банкам ваша кредитна історія та як переглянути своє кредитне досьє

Post date
Поділитись

Чому потрібно регулярно перевіряти кредитну історію та як це зробити? Ми зібрали для вас усю необхідну інформацію.

Кредитна історія — це досьє позичальника, яке містить відомості про всі відкриті / погашені ним кредити і про те, наскільки своєчасно вони закривалися. Її оцінка грає важливу роль у процесі вирішення, чи варто видавати клієнту ще одну позику.

Чому потрібно перевіряти свою кредитну історію?

Якщо фінансові установи відмовляють вам у кредиті, то на це можуть бути такі причини:

  1. у вас низький кредитний рейтинг;
  2. ви не відповідаєте умовам позичальника;
  3. маєте поточні кредити;
  4. було зафіксовано прострочення кредиту в минулому.

За даними Українського бюро кредитних історій саме через те, що кредитна історія позичальника зіпсована, відбувається 80% відмов у видачі кредиту. Тож слід ретельно та регулярно контролювати це питання, щоб мати можливість знову звернутися по кредит за потреби.

Як перевірити кредитну історію?

Якщо ви хоч раз брали позику, ваші дані по ній були передані в базу Бюро кредитних історій. На сайті установи можна раз на рік перевірити свою кредитну історію безкоштовно. Кожне наступне звернення коштуватиме 50 гривень.

Чому потрібно контролювати кредитну історію, навіть якщо кредит закритий?

По-перше, кредитна історія зберігається в базі, де перевіряють звітність усі кредитори України. Ця база оновлюється не частіше, ніж раз на місяць.

По-друге, інформація про невеликі позики, взяті в МФО, можуть не оновлюватися роками. Тобто, якщо рік тому ви взяли 3000 грн і навіть вчасно їх повернули, але ці дані не були надіслані до Бюро кредитних історій, то у вас можуть виникнути проблеми з отриманням нового кредиту. Адже в такому випадку для кредитора ви затятий боржник, який не повертає гроші роками.

Рекомендуємо періодично перевіряти свою кредитну історію, щоб не зіштовхнутися з неприємностями. А якщо ви помітили відкритий кредит та бажаєте його погасити швидко та зручно – здійснюйте оплату онлайн через наш сервіс iPay.ua.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись