Skip to main content

Фінансові звички, які позитивно вплинуть на власний бюджет

Post date
Поділитись

Ведете власний бюджет в пам’яті, бо “що там записувати, і так все ясно”? Або пробували займатися фінансовим плануванням, а потім кидали? Вітаємо, ви в числі 90% українців згідно дослідження Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

Якщо ж ви почнете регулярно фіксувати свої витрати, то здивуєтесь, коли побачите прогалини в бюджеті, через які витікають гроші, хоча цього можна було б уникнути.

Рекомендуємо освоїти нові фінансові звички, які допоможуть усвідомлено підходити до витрат та не рахувати останні дні місяця в очікуванні нової зарплати.

Облік доходів та витрат

Excel-таблиця, паперовий блокнот, чи фінансові додатки для мобільного – виберіть зручний для вас спосіб систематично фіксувати все витрачене. Візьміть за звичку робити такі записи щодня, а в кінці кожного місяця проводьте детальний аналіз витрат.

Про вибір фінансових додатків для мобільного можна прочитати тут.

Якщо ви здійснюєте комунальні та інші обов’язкові платежі через iPay.ua, в особистому кабінеті ви завжди зможете прослідкувати за своїми оплатами та внести їх в графу витрат.

Як заставити себе вести бюджет

Цінність ведення власного бюджету усвідомлюєте, але лінитеся почати? Вигадайте собі винагороду. Якщо ви тиждень/місяць/два місяці будете сумлінно підраховувати свій бюджет, то обов’язково матимете право на приємну покупку для себе. А от якщо відхилитесь від плану, сплатіть штраф у власний бюджет (на депозит, скарбничку, тощо). За 2 місяці нова фінансова звичка укорениться у вашому житті, та ви будете виконувати її автоматично.

Як уникнути небажаних покупок

При аналізі своїх витрат звернули увагу, що часто здійснюєте імпульсивні покупки за принципом “побачив, захотів, купив”? Одразу скажемо, що ви не винні, адже на спонтанні витрати впливає гормон дофамін, який виділяється в крові, коли ви бачите у вітрині магазину новий смартфон чи гарну сукню. Він викликає задоволення від передчуття покупки та заставляє вас забути про реальні бажання та стрімголов бігти до каси.

То як навчитися не піддаватися миттєвим бажанням? Спробуйте перехитрити свій мозок. Заведіть список бажань, в який ви будете вносити покупки одразу, коли у вас виникне так звана потреба щось придбати вже і зараз. Верніться до списку через декілька днів і запитайте себе: “Чи потрібна мені зараз ця річ?” Ви здивуєтесь, але відповідь скоріше за все буде негативна, адже мозок встиг заспокоїтись, дофамін не виділяється, а ви зберегли свої кошти 🙂

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись