Skip to main content

Чому банки блокують платіжні картки користувачів

Post date
Поділитись

Дізнавайтесь, з яких причин картка може бути заблокована банком і як розпізнати шахраїв

За даними Українського процесингового центру, загальна кількість транзакцій по банківських картках в Україні за другий квартал поточного року зросла на 35,7%.

Активний ріст платежів тягне і зростання числа блокувань банківських карток.
Та як відрізнити дії банків від дій шахраїв? Та що робити, якщо банк заблокував картку? Дізнавайтесь у статті.

У яких випадках банк може заблокувати картку

  • Через нестандартні операції по картці або підозрілу активність

Банк може заблокувати вашу картку, якщо нова операція з вашою карткою буде значно відрізнятися від інших і сприйматиметься системою як шахрайство. Такими операціями може вважатися спроба оплати покупок в різних країнах з невеликими перервами, перша спроба використати картку за кордоном чи зняття коштів в різних банкоматах в один час.

  • Копіювання даних платіжної картки шахраями

Шахраї полюють за даними платіжної картки за допомогою спеціальних скімінгових пристроїв, які встановлюють на банкомат. Такі дії відстежують платіжні системи Visa і Mastercard і в разі підозри на копіювання даних можуть попросити банк заблокувати картку.

  • Тричі невірно введений ПІН-код

В такому випадку банк вважає, що шахраї намагаються підібрати ПІН-код, і тому тимчасово блокує операції по картці, яка запрацює автоматично через 24 години або більше. В окремих банках після п’яти неправильних спроб банкомат вилучить картку.

  • Закінчився термін дії картки (вказаний на лицьовій стороні картки)
  • За рішенням суду

Що робити, якщо картку заблокували?

Насамперед зателефонувати на гарячу лінію банку чи написати в технічну підтримку для з’ясування причин блокування. Номер телефону є на зворотному боці картки, на сайті банку або в мобільному додатку. Ніколи і нікому не називайте PIN-код, CVC, три останні цифри на звороті картки, термін дії картки. Співробітник банку не має права вимагати такі відомості. Цю інформацію можуть використовувати шахраї.

В деяких випадках для розблокування картки власнику потрібно буде подати письмову заяву в одній із філій банку. Якщо блокування сталося через неправильне введення PIN-коду, картку можна буде розблокувати віддалено.

Якщо картку заблокував банк, але ви можете надати інформацію про свої останні операції, її розблокують. Якщо картку заблокували з ініціативи платіжної системи, розблокувати її не вдасться – лише перевипустити.

Будьте обережними при користуванні платіжними картками та довіряйте лише перевіреним сервісам. Здійснюйте оплати за комунальні, інтернет, телебачення та інші послуги через iPay.ua. Cервіс сертифікований за міжнародним стандартом безпеки PCI DSS, а на всіх сторінках iPay.ua використовується один з найбільш захищених і надійних методів шифрування у світі – асиметричне 256-бітне шифрування даних.

Читайте також: Правила безпечного онлайн-шопінгу: дослідження iPay.ua

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись