Skip to main content

Банківська картка для дитини – як оформити та навіщо потрібна

Post date Post count 6568
Поділитись

Змалечку привчаємо до безготівкових розрахунків та підвищуємо фінансову грамотність

Погодьтеся, наші діти завжди так швидко дорослішають! Наче ще тільки малюк в садочок ходить. А не встигнеш озирнутися – вже серйозний підліток-школяр зі своїми планами, мріями, який щодня отримує кишенькові гроші і навіть виявляє бажання самостійно їх заробляти та ними розпоряджатися. Сьогодні як ніколи важливо навчити дітей фінансової грамотності якомога раніше. З чого почати? Звісно, з розмов та пояснень, а ще — з оформлення окремої, дитячої банківської картки.

Для малюків і підлітків

Для початку зазначимо, що оформити окрему картку для дитини можна вже з 6-річного віку. У такому разі вона буде прив’язана до рахунку одного із батьків. Отже, і керує нею саме дорослий – поповнює, встановлює ліміти на розрахунки, контролює витрати та надходження тощо. Для оформлення картки для дитини до 14 років потрібно звернутися в банківське відділення з паспортом, реєстраційним номером облікової картки платника податків та свідоцтвом про народження дитини. Втім, деякі банки вже пропонують оформлювати картку і онлайн.

А от підліток у віці від 14 до 18 років, який вже отримав ID-паспорт та податковий номер, може самостійно відкрити банківський рахунок на своє ім’я – участь батьків необов’язкова. При цьому, згідно з законодавством, неповнолітня особа у такому віці має право самостійно розпоряджатися коштами, які вона сама внесла на свій рахунок,а також грошима, які надходять як заробіток, стипендія чи з інших джерел.

Де можна використовувати

Навіщо потрібна дитині банківська картка? Насправді, вона може знадобитися у багатьох випадках.

  1. Для зручних розрахунків у шкільній їдальні, у кафе, кінотеатрі чи в парку розваг, куди дитина може піти відпочивати з друзями. Батькам же не потрібно щодня шукати дрібні готівкові гроші, щоб дати дитині з собою «на сік та булочку».
  2. Щоб змалку вчитися фінансовій грамотності, правильно зберігати та заощаджувати кишенькові гроші (а іноді навіть отримувати додаткову вигоду, адже деякі банки пропонують маленьким клієнтам якісь бонуси).
  3. Якщо дитині терміново знадобляться гроші (наприклад, під час відпочинку в таборі чи на тренувальних зборах), батькам не потрібно стрімголов везти готівку – достатньо поповнити картку.
  4. Підліток старшого шкільного віку може користуватися через інтернет різноманітними державними послугами, підтверджуючи свою особу за допомогою BankID. Або, наприклад, проголосувати через інтернет за ініціативу своєї школи, коледжу, яка бере участь в «громадському бюджеті» (конкурсі проєктів, для реалізації яких виділяють кошти з місцевих бюджетів). Ще один варіант — самостійно поповнювати свій мобільний рахунок.
  5. Отримувати на картку кошти, перераховані як грант на навчання, виграш у якомусь конкурсі чи олімпіаді, як стипендію та багато іншого.

Головне, про про що варто пам’ятати дорослим: дитяча банківська картка – це безпечно. Довіряйте дітям і давайте їм відчути себе трішки самостійними. Але не забувайте час від часу нагадувати про базові правила поводження з картками. Не повідомляти секретні дані, як-то ПІН-код чи тризначний СVV-код, не давати картку стороннім в руки та інші.

Більше корисних матеріалів щодо безготівкових розрахунків, які ми створили в межах інформаційної кампанії НБУ #Cashless, читайте в нашому блозі.

Зокрема, дізнайтеся, як обрати платіжну картку або все про безконтактні оплати. 

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись