Skip to main content

Як Густав Клімт вчить мислити “Out of the box”

Post date
Поділитись

Не варто боятися виходити за межі усталених правил і норм.


Густав Клімт — австрійський художник, один з найяскравіших представників віденського модерну, живописець і графік. У кожній картині Клімта домінують прихована еротика, сексуальність і возвеличення жіночності.

Густав Клімт очолив бунт молодих австрійських художників проти рамок і обмежень академічного живопису, заснувавши об’єднання «Віденський сецесіон». Епатажність його робіт спричинила критику. Наприклад, картиною «Оголена істина» Клімт кинув виклик суспільному смаку. Оголена руда жінка тримає дзеркало істини, над яким розміщена цитата Шиллера: «Якщо ти не можеш твоїми справами і твоїм мистецтвом сподобатися всім, сподобайся небагатьом. Подобатися багатьом — зло».

Художник епатував публіку і на будь-яке неприйняття відповідав новими, ще більш радикальними і сміливими експериментами. Головні шедеври Клімта — «Поцілунок», «Портрет Аделі Блох-Бауер», «Юдіф і Олоферн», «Афіна Паллада», «Даная», «Три віки жінки» — стали національним надбанням Австрії і збагатили світову культурну спадщину. Митець чуйно передав на полотні тендітну красу нашого світу, яка найяскравіше проявилася в жіночих образах.

Читайте також: Джузеппе Арчімбольдо: ЗСЖ та екологія — тренди XXI століття

Сам автор до найкращих своїх творів відносив панно «Древо життя» — приватне замовлення для їдальні палацу бельгійського промисловця Адольфа Стокле. Панно виконане у складній комбінованій техніці, а блискучий золотий фон відносить цей твір до «золотого періоду» у творчості художника. Композиція панно наповнена символами, які Клімт почерпнув з учення Зиґмунда Фрейда. Образи сюжету картини переплітаються з глибинними архетипами, запускаючи у глядача процес роздумів і пошуку відповідей на питання кохання і зради, життя і смерті.

Густав_Климт1

Краса і жіночність, прихований еротизм і впізнаваний стиль Густава Клімта назавжди змінили мистецтво ХХ століття, додавши до нього дух бунтарства й експерименту.

Золота порада від iPay.ua

Експериментуйте, дійте нестандартно! Можливо, для цього буде потрібно вийти за межі правил і норм, проявити сміливість бути іншим, знайти себе і свій власний стиль в особистому житті й у бізнесі. Мислити і діяти оut of the box, щоб відшукати свою аудиторію поціновувачів, свою нішу і залишити для майбутніх поколінь свій слід в історії.

Будьте у тренді та створюйте власну золоту колекцію історій разом з iPay.ua!

Ви могли пропустити: Соняшники Ван Гога: як презентувати себе, щоб вас запам’ятали

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись