Skip to main content

Актуальні тарифи на газ та воду в Україні у 2024 році

Post date Post count 1312
Поділитись

Ціни на житлово-комунальні послуги в Україні підвищились на 13% за останній рік. Подорожчання найбільше торкнулося електроенергії — її вартість зросла на 69,7%. Також у деяких регіонах підвищилися тарифи на водопостачання

Не встигли українці призвичаїтися до нового тарифу на світло, що тепер складає 4,32 грн за кіловат-годину, як у Верховній Раді спрогнозували перегляд цін на інші комунальні послуги. Зокрема, за словами Олексія Кучеренка (першого заступника голови комітету ВР з питань енергетики й комунальних послуг), планується подорожчання холодного водопостачання на 25-30%, а також центрального опалення.

Наразі розцінки на холодну воду вже змінились у Львові та Нововолинську. Щодо газу, то ціна за постачання та розподіл “блакитного палива” залишилася незмінною. Однак, деякі з газопостачальних компаній зазначають на своїх сайтах, що чинні тарифи діятимуть лише до серпня 2024 року.

Огляд поточних тарифів на воду в Україні

Тарифи на водопостачання та водовідведення визначає НКРЕКП, окремо встановлюючи розцінки для кожного регіону. Найнижча ціна діє у Харкові (24,52 грн за куб. м), а найвища — у Кропивницькому (45,97 грн за куб. м). У столиці чинний тариф складає 30,38 грн.

Відомо, що НКРЕКП вже розробила проєкт рішення про подорожчання води, однак він досі не був ухвалений. Згідно з документом, водоканали мали б пройти два етапи підвищення цін. Якби двоетапне подорожчання води відбулося, то, наприклад, у Києві тарифи б підскочили на 34,2% на першому етапі та на 15% на другому.

Чи підвищать врешті-решт розцінки на холодну воду у всіх регіонах — наразі невідомо. Однак, у Львові абонплата для будинків без лічильників вже зросла на 38%, склавши 19,63 грн. Для помешкань з приладами обліку ціна підвищилася на 6% — до 31,15 грн. Також з січня підскочили розцінки на водопостачання та водовідведення у Нововолинську — до 33,97 грн та 28,99 грн відповідно. Подорожчання склало майже 50%.

Огляд поточних тарифів на газ в Україні

Газопостачальники наразі не змінили тарифи на “блакитне паливо” для населення. Як і раніше, куб газу коштує від 7,70 до 9,90 грн — залежно від компанії. Для клієнтів “Нафтогаз”, що обслуговує більшість українців (98%), ціна за газ складає 7,96 грн за кубометр. Чинні тарифи діятимуть як мінімум до кінця квітня наступного року. Проте, дві газопостачальні компанії вказують на своїх вебсайтах, що поточна ціна залишиться незмінною до серпня цього року.

Поради щодо зменшення споживання газу та води

Щоб ефективно використовувати природні ресурси та заощаджувати на комунальних, спробуйте наші поради:

  • Економне використання води. Закривайте кран під час чищення зубів або гоління, використовуйте душ замість ванни.
  • Усунення протікання води. Виявлення та усунення протікання води у ванній кімнаті, туалеті або кухні допоможе зменшити споживання ресурсу.
  • Утеплення будівель. Ізоляція стін, вікон та дверей може допомогти зберегти тепло, зменшуючи потребу в опаленні.
  • Регулярне обслуговування газових приладів. Проводьте регулярну перевірку газових приладів, щоб вони працювали в оптимальному режимі та не витрачали зайвий газ.

Як правильно оплачувати платіжки за комунальні послуги

Оплата комунальних послуг стала значно простішою завдяки сучасним технологіям. Сплачуйте рахунки через сервіс онлайн-оплат iPay.ua — це зручний, безпечний та швидкий спосіб розрахуватися за електроенергію, водопостачання, газ та інші сервіси з будь-якого місця та у будь-який час. На комунальні платежі діють низькі комісії, а при оплаті деяких послуг комісія взагалі не стягується.

Як скористатися сервісом онлайн-оплати iPay.ua для оплати комунальних рахунків:

  • Оберіть постачальника послуг. Для цього скористайтеся полем пошуку (наприклад, впишіть “Київводоканал”).
  • Вкажіть свій особовий рахунок. Ви знайдете персональний номер у ваших паперових платіжках.
  • Зазначте дані про платіж. Впишіть суму, яку хочете оплатити, та реквізити банківської картки для оплати.
  • Підтвердьте оплату. Відразу після підтвердження ви отримаєте електронну квитанцію.

Заощаджуйте зусилля, час та гроші, сплачуючи комунальні онлайн через iPay.ua! Не витрачайте час на зайві поїздки та виснажливі черги.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись