Skip to main content

Як орендувати житло і не натрапити на шахраїв

Post date Post count 2378
Поділитись

Поради, які допоможуть захиститися від шахрайства при оренді житла

В умовах війни питання оренди квартири актуальне для багатьох: хтось шукає безпечніше місце проживання, а хтось повертається додому з-за кордону. Разом з цим активізуються і шахраї зі спробами заволодіти чужими коштами. 

Розповідаємо, як уникнути обману під час оренди помешкання.

Перевіряйте оголошення

Якщо ви знайшли квартиру на сайті з оголошеннями (по типу OLX, ЛУН), то перегляньте акаунт автора – дату створення, наявність інших оголошень. Якщо одні й ті ж фото квартири розміщені для оренди в різних містах, йому точно не варто довіряти.

Покажіть оголошення комусь із місцевих знайомих. Вид з вікна на розміщених фото може не збігатися з тим, що є насправді на зазначеній вулиці.

Перевіряйте документи на квартиру

Попросіть орендодавця надати документ, який підтверджує реєстрацію права власності на нерухомість або угоду соціального найму, свідоцтво на спадщину, технічний паспорт, виписку з будинкової книги та особового рахунку.

Якщо є можливість, долучіть до перегляду житла нотаріуса, який допоможе з’ясувати чи дійсно особи, у яких ви плануєте орендувати помешкання, мають документи на нерухомість.

З’ясуйте особу власника помешкання

Варто перевірити хоча б два документи, які посвідчують особу: паспорт, та, наприклад, службове посвідчення або водійські права. Також ви можете знайти інформацію про власника в соцмережах чи на форумах нерухомості.

Є випадки, коли власники житла мешкають за кордоном, тому питанням оренди займаються їх рідні. Якщо ви натрапили на такого посередника, обов’язково зв’яжіться зі справжнім власником онлайн та попросіть відправити фото паспорта в месенджері.

Не вносьте передоплату

Не перераховуйте жодних коштів, поки особисто не прийдете на перегляд житла.

Якщо його власник запевняє, що охочих орендувати квартиру дуже багато і для того, щоб її забронювати, ви маєте перерахувати кошти – ймовірно, це одна із поширених шахрайських схем. Важливо пам’ятати, що чесні орендодавці просять оплату під час підписання договору оренди та передання ключів.

Зробіть максимальний розголос щодо підозрілих орендодавців

Якщо ви були уважними й не потрапили в пастку зловмисників, повідомте про підозрілий випадок до Кіберполіції України. Розповівши правоохоронцям про свій досвід, ви зможете допомогти їм знайти шахраїв, які можуть обманути інших людей.

Підпишіть договір оренди

Договір оренди є письмовим підтвердженням передачі коштів. Якщо ви натрапите на шахраїв, то в майбутньому зможете поширити інформацію, спираючись саме на ці документи.

Уважно ознайомтеся з умовами договору перед підписанням. В ньому повинні бути чітко розписані такі пункти: дата заселення, термін оренди та можливість її продовження, умови про повернення коштів у разі розірвання договору, перелік речей у квартирі, а також відповідальність за порушення умов угоди однією зі сторін.

Якщо ви вже знайшли своє гніздечко – вітаємо! Рекомендуємо сплачувати комунальні послуги в простий та безпечний спосіб – онлайн на iPay.ua. Крім цього, радимо зареєструватися в особистому кабінеті, щоб створювати шаблони платежів  для швидких оплат, зберігати історію платежів в архіві, за потреби переглядати квитанції та багато іншого!

Читайте також: Як сплачувати за газ новим клієнтам «Нафтогазу»

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись