Skip to main content

Як стати волонтером під час війни

Post date Post count 1514
Поділитись

Поради для тих, хто хоче бути корисним

Щоденно кількість людей, які приєднуються до волонтерських лав в Україні, зростає. Попри це допомога потрібна завжди, а волонтером може стати кожен. 

Розповідаємо, з чого можна почати вже зараз.

Який напрям обрати

Напрямків та форм волонтерства є дуже багато, тому варто визначитися, який вид більше імпонує саме вам. Радимо робити те, в чому вже є певний досвід. Наприклад, якщо ви вмієте готувати, — займайтесь приготуванням їжі для постраждалих від війни або військових. Вмієте знайти спільну мову з малечею — організуйте гуртки для дітей, які стали вимушеними переселенцями. Якщо не знаєте, де шукати можливість бути корисним, запропонуйте допомогу старшим сусідам, напишіть у чаті будинку чи освітнього закладу. 

Зосередьтесь на одному напрямку без великої кількості завдань, адже це може швидко призвести до вигорання. 

Як зареєструватися волонтером

В Україні немає єдиного державного реєстру волонтерів. Щоб стати волонтером не потрібен дозвіл чи спеціальна реєстрація. Можна волонтерити самотужки або приєднатися до вже діючої волонтерської групи чи організації.

Волонтерські посвідки видають підрозділи Територіальної оборони, Збройні сили України, Держслужба з надзвичайних ситуацій та органи місцевої влади. Також довідки можуть видавати благодійні організації та фонди, але це не обов’язково.

Як збирати гроші на допомогу

Благодійні організації та фонди збирають кошти на рахунки, проте якщо волонтер працює самостійно, можна збирати кошти й на власну картку. Важливо, щоб з неї не здійснювалися особисті витрати.

Для того, щоб полегшити цей процес, рекомендуємо створити сторінку збору коштів на сайті iPay.ua.

Що це за сторінка та як її налаштувати, читайте в матеріалі: iPay.ua запустив інструмент для збору коштів на будь-які цілі.

Також радимо обов’язково звітувати публічно про витрати коштів зі збору, адже це основа довіри до волонтерів.

Чи можна отримувати плату за волонтерство

Зазвичай волонтерська діяльність здійснюється на добровільних засадах. Але у благодійних фондах та штабах, окрім волонтерів, є й ті, хто працює із фінансовою винагородою. Це можуть бути проектні менеджери, водії, маркетологи, юристи. Такі вакансії можна шукати на сайтах/телеграм-каналах з пошуку роботи.

Дякуємо всім, хто сьогодні стає в ряди волонтерів та наближає Україну до перемоги!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись