Skip to main content

Як сплачувати податки для ФОП

Post date Post count 947
Поділитись

У 2024 році податки для ФОПів виросли, адже уряд збільшив мінімальну зарплату та прожитковий мінімум

Податки, які мають платити ФОПи, взаємопов’язані з мінімальною заробітною платою та прожитковим мінімумом, встановленими в Україні. Оскільки “мінімалка” та прожитковий мінімум зросли у 2024 році, декому з підприємців доведеться більше платити до держбюджету. Ми зібрали в одному матеріалі всю актуальну інформацію про податкові ставки, встановлені для ФОПів у 2024 році, зміни у податковому законодавстві, шляхи оптимізації податкових платежів та зручну сплату податків.

Податкові ставки для ФОПів у 2024 році

Податкові ставки для фізичних осіб-підприємців в Україні відрізняються для різних категорій ФОП: окремо встановлені розміри платежів до держбюджету для ФОПів на спрощеній системі оподаткування та на загальній. Також сплата податків різниться для різних груп «спрощенців».

Які податки сплачують ФОПи на спрощеній системі

Основний податок для підприємців-спрощенців — Єдиний податок, що передбачений законодавством ще 1999 року.

Ставки єдиного податку для різних груп ФОП:

1 група — 10 % від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.
2 група — 20 % від мінімальної заробітної плати.
3 група — відсоток від доходу підприємця: 3% (для ФОПів, які є платниками ПДВ) або 5% для всіх інших.
4 група — податок, який сплачує сільгоспвиробник, залежить від кількості земель у його користуванні.

Також ФОПи-єдинники мають сплачувати Єдиний соціальний внесок, сума якого складає 22% від мінімальної заробітної плати.

Які податки сплачують ФОПи на загальній системі

Для фізичних осіб-підприємців на загальній системі оподаткування передбачені такі платежі до держбюджету:

ПДФО (податок на дохід фізичної особи) — 18% від чистого оподатковуваного доходу.
Військовий збір — 1.5% від чистого оподатковуваного доходу.
Єдиний соціальний внесок — 22% від чистого оподатковуваного доходу. При цьому максимальний ЄСВ не може перевищувати 22% від 15 мінімальних зарплат.

Чистий оподатковуваний дохід — це дохід, що отримав підприємець-загальник, з вирахуванням дозволених витрат.

Оплата ПДВ

Деякі з ФОПів на загальній та спрощеній системі також мають сплачувати ПДВ (податок на додану вартість). Цей тип податку передбачений за товари та послуги, що реалізуються на території України. По суті, ПДВ являє собою надбавку до ціни товару/послуги, яку оплачує покупець. Водночас обчисленням, обліком та сплатою цих коштів до державного бюджету зобов’язаний займатися саме ФОП, який є продавцем товару/послуги.

Стандартна ставка ПДВ складає 20%. Також передбачені окремі ставки для деяких видів продукції та послуг:

  • 14% — для певних видів сільгосппродукції, що була імпортована до України.
  • 7% — для фармацевтичних товарів, медтехніки, готельних послуг, квитків на культурно-розважальні заходи.
  • 0% — для діяльності, пов’язаної з постачанням продукції до точок безмитної торгівлі.

Не всі ФОПи мають відраховувати до держбюджету ПДВ: лише ті, хто перебуває на 3 або 4 групі (загальна/спрощена система). Підприємці на 3 групі платять цей тип податку у тому випадку, якщо обрали ставку ЄП 3%.

Актуальні зміни у 2024 році

Згідно останніх змін, внесених до законодавства України, з 1 квітня 2024 зросла мінімальна зарплата (до 8000 грн), а з 1 січня 2024 збільшився прожитковий мінімум для дієздатних осіб (до 3028 грн). Відповідно, зросли податкові платежі для деяких ФОПів, які сплачують єдиний податок:

  • 1 група — 302,80 гривень (на місяць).
  • 2 група — 1600 гривень (на місяць).

Також підскочив розмір Єдиного соціального внеску, який мають платити як “спрощенці” та і “загальники”, оскільки він прив’язаний до мінімальної зарплати:

  • Мінімальний розмір ЄСВ — 1760 грн (на місяць).
  • Максимальний розмір ЄСВ — 26400 (на місяць).

Прогнозовані зміни для ФОПів

27 грудня 2023 року в Україні був затверджений план реформування, що визначає шлях країни у сфері оподаткування на найближчі 6 років. Безпосереднє впровадження змін очікуються у період з 2025 до 2027 року, але уряд вже зараз обговорює можливі реформи.

Що очікувати ФОПам у найближчі роки:

  • Зменшення кількості груп ФОПів на “спрощенці” — планується об’єднати 2 та 3 групи.
  • “Спрощенці” 1 групи платитимуть податок не у вигляді відсотка від прожиткового мінімуму, а у вигляді процента від отриманого доходу.
  • ФОПи 2 групи (яка з’явиться внаслідок об’єднання 2 і 3 груп) сплачуватимуть податки у вигляді процента від отриманого доходу (очікувана ставка — від 3% до 17%, залежно від різновиду діяльності).

Рекомендації щодо оптимізації податкових платежів

Розглянемо кілька стратегій оптимізації податкових платежів, які можуть бути корисними для ФОПів:

  • Вибір оптимального податкового режиму. Важливо ретельно розглянути всі можливі податкові режими для ФОПів і обрати найбільш вигідний варіант. Наприклад, можна обрати спрощену систему оподаткування та ту групу ФОП, яка передбачає оптимальне податкове навантаження для вашого рівня доходів як підприємця.
  • Використання податкових пільг. Дослідіть всі доступні податкові пільги та зниження для вашого виду підприємницької діяльності.
  • Мінімізація ризиків податкової перевірки. Уникайте ситуацій, які можуть викликати підозру податкових органів. Вчасно подавайте звітність та сплачуйте податки, щоб запобігти нарахуванню штрафів.
  • Моніторинг змін у податковому законодавстві. Слідкуйте за змінами у податковому законодавстві, щоб уникнути штрафування за сплату податків не в повному обсязі та не пропустити появу нових пільг для вашої категорії ФОП.

Податкові пільги для ФОПів

Держава передбачає низку пільг для ФОПів щодо сплати Єдиного соціального внеску. Хто може бути звільнений від сплати ЄСВ:

  • Підприємці-пенсіонери (які отримують держвиплати за віком чи за вислугу років або мають інвалідність) — не мають сплачувати ЄСВ за себе.
  • ФОПи, які працюють за основним місцем роботи, і за яких роботодавець сплачує ЄСВ.
  • Усі ФОПи впродовж дії воєнного стану в Україні (з 1 березня 2022 року та протягом року після скасування воєнного стану).

Зазначимо, що тимчасове звільнення від сплати ЄСВ в умовах війни передбачає також припинення нарахування трудового стажу. За бажанням фізична особа-підприємець може продовжувати оплачувати цей податок, тоді стаж буде нараховуватися.

Також в умовах воєнного стану передбачена тимчасова пільга на податок на землю. ФОПи звільняються від сплати податку на землі, розташовані на окупованих територіях, на тих, де ведуться бойові дії або які засмічені вибухонебезпечними предметами. Пільга діє з 1.03.2022 та до 31 грудня того року, що наступить за роком припинення воєнного стану.

Раніше уряд скасував обов’язкову сплату Єдиного податку для ФОПів 1 і 2 груп, але з 1 серпня 2023 року знову відбулися зміни у законодавстві. Тепер фізичні особи-підприємці вищезгаданих груп можуть не платити ЄП лише якщо їх податкова адреса знаходиться на території, де відбуваються або можливі бойові дії, а також на окупованій території.

Важливість ведення точного обліку доходів та витрат

Згідно з податковим законодавством України, фізична особа-підприємець зобов’язана вести облік доходів (витрат), що має здійснюватися відповідно до обраної системи оподаткування:

  • ФОПи “загальники” — облік має вестися в паперовому або електронному вигляді за встановленою формою, при цьому необхідні підтверджувальні документи про походження продукції, що реалізується.
  • ФОПи “спрощенці” — мають вести облік у довільній формі (в електронному/паперовому вигляді), відображаючи отриманий дохід помісячно.

Важливо належним чином вести облік доходів (витрат), оскільки за недотримання цієї норми передбачена відповідальність у вигляді попередження або штрафу (від 51 до 136 грн).

Податкова дисципліна та відповідальність

Фізичні особи-підприємці в Україні мають дотримуватися податкової дисципліни, вчасно подаючи звітність та сплачуючи необхідні внески до держбюджету у встановлені терміни. У разі недотримання цих норм передбачена відповідальність для ФОПів:

  • За неподання податкової звітності (також за несвоєчасне подання) — штраф у розмірі 340 гривень за кожне таке порушення. Якщо протягом року з накладення штрафу здійснюється повторне порушення, накладається штраф у розмірі 1020 грн.
  • За несвоєчасну сплату Єдиного податку або ПДФО — для 1 і 2 груп штраф 50% від ставки ЄП; для інших груп — штраф 10% від суми боргу (якщо прострочення до 30 днів), та 25% від суми боргу (при простроченні більше ніж на 30 днів).
  • За несвоєчасну виплату заробітної плати найманому працівнику — штраф у розмірі 1 мінім. зарплати за кожне таке порушення (8000 грн у 2024 році) та 3 мінім. зарплат при затримці понад 1 місяць (24000 грн у 2024 році). Також може настати адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн.

Чому важливо вчасно сплачувати податки

Регулярне надходження платежів до державного бюджету дуже важливе для існування нашої країни, особливо в умовах війни. Завдяки вчасній сплаті податків забезпечується:

  • Фінансова стабільність держави. Податки є одним з основних джерел доходів держбюджету. Вчасні платежі дозволяють уряду забезпечувати розвиток країни.
  • Фінансування соціальних виплат. Такі виплати як пенсії, допомога по безробіттю, допомога малозабезпеченим сім’ям фінансуються з державного бюджету. Вчасні податкові виплати забезпечують необхідні фінансові ресурси для цих виплат.
  • Розвиток інфраструктури та соціальних програм. Податкові надходження фінансують розвиток інфраструктури нашої країни, освіти, медичної допомоги, соціальних програм та інших важливих секторів економіки. Від вчасних податкових виплат залежить забезпечення належного життєвого рівня для всіх громадян.

Як зручно сплатити податки

Нагадуємо, що до 20.05.2024 року необхідно сплатити Єдиний податок. Зручно сплачувати податки для ФОП та подавати електронну звітність можна через сервіс Taxer, який приймає онлайн-платежі через iPay.ua. Перейдіть за посиланням https://taxer.ua/ та здійсніть всі необхідні податкові платежі банківською карткою або через Приват24.

Ви також можете швидко сплатити податки для ФОП без реєстрації безпосередньо на iPay.ua. За цим посиланням https://www.ipay.ua/ua/bills/oplata-nalogov-fop-online ви знайдете сторінку, де доступна оплата ЄСВ та ЄП. Достатньо вибрати тип податку, ввести мінімальні дані для сплати (ваш ПІБ, ІПН і номер телефону), а також вибрати зі списку місце реєстрації ФОП.

Також через iPay.ua є можливість окремо сплатити Єдиний податок на сторінці https://www.ipay.ua/ua/bills/oplata-uslug-oplata-edinogo-naloga-flp-online. Оплата Єдиного соціального внеску доступна за посиланням https://www.ipay.ua/ua/bills/oplata-uslug-oplata-edinogo-social-nogo-vznosa-flp-online.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись