Skip to main content

Що робити, якщо були пошкоджені банкноти гривні

Post date Post count 583
Поділитись

Збитки за пошкоджені банкноти можна відшкодувати

З початку війни в Україні велика кількість людей зіткнулась з пожежами та пошкодженням особистого майна, зокрема і готівкових грошей.

Національний банк України поділився рекомендаціями, як діяти у випадках, коли пошкоджені банкноти гривні, і як можна отримати відшкодування.

Алгоритм дій при пошкодженні банкнот

Банкноти гривні, які зіпсовані через пожежу, катастрофу чи іншу ситуацію, можна віддати на дослідження. В разі позитивного висновку збитки будуть відшкодовані.

Щоб розпочати дослідження, потрібно звернутися до регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України. Зараз вони працюють в таких областях: Дніпропетровська, Одеська, Хмельницька та Львівська. Перед візитом варто уточнити чи працює обраний вами підрозділ, адже режим роботи у воєнний час може змінюватися.

Крім банкнот з собою бажано мати довідку про пожежу, затоплення чи іншу подію, через яку постраждали банкноти. Якщо її немає – описати в заяві ситуацію, внаслідок якої відбулося пошкодження.

В які банки можна звернутися

Якщо поблизу вас немає підрозділу грошового обігу НБУ, ви можете передати банкноти та заявку з довідкою до уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен банк, ПУМБ). Інформацію про роботу їх філій можна знайти на офіційних сайтах відповідних банків.

Уповноважені банки безпосередньо не проводять дослідження та не обстежують пошкоджені банкноти. Вони пакують їх та передають для дослідження разом із поданими документами заявника в Національний банк України.

Що не варто робити самостійно

Не варто самотужки намагатися розклеїти банкноти, якщо пошкодження призвело до їх склеювання. Такими діями можна ще більше порушити цілісність банкнот.

На яке відшкодування можна розраховувати

Фахівці НБУ проведуть дослідження і відшкодують клієнтам відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними.

Фальшиві грошові знаки не підлягають відшкодуванню, вилучаються з обміну та відправляються у правоохоронні органи для розслідування.

Рекомендації щодо розрахунків у воєнний час

Національний банк України закликає надавати перевагу безготівковим розрахункам перед готівкою. Це не тільки убезпечить вас від можливої втрати банкнот під час непередбачуваної ситуації, але і стане внеском для фінансового захисту країни. Це полегшить роботу інкасаторів, які щодня ризикують життям, підкріплюючи банкомати готівкою.

Крім цього, багато вимушених переселенців при виїзді за межі країни зіштовхуються з неможливістю обміняти готівкову гривню на валюту або вимушені здійснювати такий обмін на дуже невигідних умовах.
А якщо вам потрібно здійснити оплати за послуги, це можна швидко і просто зробити онлайн. Зокрема на сайті iPay.ua можна поповнити мобільний, здійснити переказ з картки на картку, оплатити комунальні послуги та багато іншого.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись