Skip to main content

QR-коди у безготівкових оплатах: як це працює

Post date Post count 1817
Поділитись

Що таке QR-коди, де їх можна використовувати та як вони допомагають при сashless-розрахунках

Ще швидше, ще зручніше, ще більше різноманітних способів для безготівкових розрахунків. Саме в такому ритмі ми живемо сьогодні. І якщо до оплат банківською карткою ми вже трохи звикли і майже щоденно цим користуємось, то оплата за допомогою QR-кодів для багатьох ще досі дивина. Сьогодні, в межах інформаційної кампанії Національного банку України #Cashless, розповідаємо все про QR-коди: що це, де вони застосовуються та як за ними розраховуватися.

QR-код (розшифровується як Quick Response code – код швидкого відгуку) – це двовимірний штрих-код, у якому зашифрована певна інформація: веб-сайт, посилання, текст, зображення, реквізити для оплати чи будь-що інше. Виглядає він зазвичай як квадрат чорно-білого кольору, візерунок якого трішки нагадує заплутаний лабіринт. А зчитується QR-код за допомогою спеціально встановлених програм на смартфонах або навіть просто за допомогою увімкненої камери телефону.

QR-коди з’явилися ще в середині 90-х років у Японії. До України вони дісталися набагато пізніше, приблизно років десять тому, і лише останнім часом почали використовуватися дуже активно у багатьох сферах. Де саме? QR-код сьогодні ви можете побачити:

  • на столику в кафе чи ресторані – за ним можна завантажити меню закладу;
  • на своєму сертифікаті про вакцинацію – дозволяє зчитати всю необхідну інформацію про щеплення;
  • на пам’ятках і пам’ятниках – за ним можна дізнатися набагато більше інформації про історичний об’єкт;
  • QR-коди дісталися навіть державних послуг. Наприклад, сервіс Дія.QR дає змогу створювати QR-код, за яким можна отримувати електронні копії цифрових документів користувачів порталу “Дія” на електронну пошту.

Безготівкові розрахунки за допомогою QR-кодів

Зараз же ми зосередимося на тому, як QR-коди використовуються при сashless-розрахунках. І почнемо, звісно, з власного прикладу.

Так, за допомогою QR-коду ми пропонуємо вам швидко приєднатися до Viber-боту iPay.ua, в якому можна оплачувати різноманітні послуги – поповнювати рахунок мобільного, розраховуватися за інтернет, телебачення, робити будь-які платежі по реквізитам тощо. Навели камеру смартфону на код, натиснули на посилання, що з’явилося у вікні – і ви вже в чаті. 

А ще ми створили сервіс CashlessTipsQR, який дозволяє працівникам сфери обслуговування приймати за допомогою QR-кодів чайові.

Розраховуватися безготівково по QR-коду можна за комунальні послуги – подивіться, чи зазначений він на паперовій квитанції. 

Сідаючи в комунальний транспорт столиці, ми також оплачуємо разовий проїзд саме QR-кодом. Окрім того, саме за  допомогою такого коду підтверджується купівля залізничних квитків та квитків на автобуси міжміського сполучення. До речі, з жовтня 2021 року вихід на платформи на Центральному автовокзалі Києва можливий лише по QR-кодах на квитках.

Також сплачувати таким чином можна і за різноманітні товари та послуги.

Переваги оплати за QR-кодом:

  • можна залишити вдома гаманець та платіжну картку;
  • оплату можна провести без введення реквізитів;
  • для розрахунків підходить навіть смартфонів без NFC;
  • кошти зараховуються миттєво.

Проте, як і завжди, не втрачайте пильність: скануйте QR-код тільки з перевірених джерел!

Більше про безготівкові розрахунки дізнавайтеся у розділі #Cashless в нашому блозі.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись