Skip to main content

Перша картина Джузеппе Арчімбольдо без елементів природи: на що натякає художник?

Post date
Поділитись

Книги — золоте джерело знань, але теорія без практики мертва.

Італійський живописець Джузеппе Арчімбольдо народився в сім’ї міланського художника і з дитинства допомагав батькові створювати церковні розписи. У зрілому віці Джузеппе служив придворним живописцем і декоратором, курував придбання предметів мистецтва, відповідав за організацію свят і вів інженерні роботи.

Імператор подарував Арчімбольдо дворянство, а за «Портрет Рудольфа II в образі Вертумна» художнику присвоїли почесний титул пфальцграфа. Творча спадщина Арчімбольдо — близько 20 картин. Найбільш відомими є його цикли «Чотири елементи» і «Пори року», а також картини «Бібліотекар», «Юрист», «Кухар», «Виночерпій» і кілька картин, які можна розглядати в перевернутому виді, наприклад «Кошик з фруктами».

Читайте також: Соняшники Ван Гога: як презентувати себе, щоб вас запам’ятали

Роботи Арчімбольдо зберігаються в державних музеях і приватних колекціях Італії, Франції (Лувр), Австрії, Чехії, Швеції, США. Картину «Бібліотекар», виконану в експериментальній геометризованій техніці, яка провіщає кубізм, називають тріумфом абстрактного мистецтва в XVI столітті. Використовуючи книги, Арчімбольдо вперше написав картину, у якій немає елементів природи. Фігура будується з жорстко геометризованих форм: пальці — це паперові закладки, що жадібно стискають книги, очі — це кістяні ключі з брелоками, борода — мітелка з пензлів, зачіска — розкрита книга з гачками (алегорія голови, заповненої знаннями).

image1 (5)

Далеко не всі твори Арчімбольдо доступні на артринку, їхня аукціонна вартість знаходиться у діапазоні від п’яти до десяти мільйонів доларів.

Золота порада від iPay.ua

У наш час диджиталізації книги залишаються перевіреним джерелом знань, концентратом мудрості, відбиттям досвіду автора. Навчання протягом усього життя дозволяє зберегти інтелектуальний тонус, актуальність мислення. Однак картина Арчімбольдо про книги натякає і на розумний баланс між теорією і практикою. Адже, як кажуть, «Теорія без практики мертва, а практика без теорії сліпа».

Читайте книги й застосовуйте на практиці їхню мудрість, щоб досягти успіху в бізнесі, налагодити особисті стосунки та завжди мати рішення, яке допоможе розв’язати навіть надскладне життєве питання.

Насолоджуйтеся неповторними роботами Джузеппе Арчімбольдо та створюйте власну золоту колекцію історій разом з iPay.ua!

Ви могли пропустити: Магнолії на золотому оксамиті: історія про те, чому нас не цінують і як це виправити

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись