Skip to main content

Кілер чи супермен? Новий рейтинг найпопулярніших паролів в інтернеті

Post date Post count 686
Поділитись

Як придумати надійний пароль, а які слова в жодному разі не можна використовувати. Читайте у статті

Кажуть, скільки вовка не годуй, а він все одно в ліс дивиться. Впевнені, ви зрозуміли, що насправді говорити ми будемо ні про яких не про тварин, а про нас, про людей. Вже з усіх боків нам розповідають про правила безпечного поводження в онлайні, а ми все ніяк не привчимося, частенько ними нехтуємо, а потім самі ж і страждаємо. А доводить це свіженький рейтинг найпопулярніших інтернет-паролів світу, які використовувалися у 2021 році. Які вони? Читайте і більше не використовуйте слабкі паролі, якщо досі це робили.

Рейтинг склав відомий розробник сервісів із безпеки Nord Security у партнерстві з незалежними дослідниками, які спеціалізуються на вивченні інцидентів кібербезпеки. Дослідження охопило 50 країн світу, серед яких і Україна. Експерти не тільки підрахували, які паролі в інтернеті були найпопулярнішими, але й навели дані, як швидко їх можна зламати.

Всього до переліку-2021 увійшли 200 паролів. Ось так виглядає

Топ-5 найбільш вживаних паролів у світі

1 місце

Пароль: 123456

Такий пароль використовували 103 мільйони 170 тисяч 552 рази. Трішки шокує, що цій простенькій комбінації цифр ще досі довіряють стільки людей. Це ж як населення кількох країн одночасно!

2 місце

Пароль: 123456789

Його використовували трішки більше ніж 46 мільйонів разів. Пам’ятайте, додати «ще пару цифр» – не означає підвищити рівень безпеки.

3 місце

Пароль: 12345

Цей пароль полюбляють 32,9 млн користувачів інтернету Дивина та й годі!

4 місце

Пароль: Qwerty

Ми сподівалися, що цей пароль давно вийшов «з моди», але ж ні! Його використовували 22,3 млн разів.

5 місце

Пароль: Password

Виявилося, що до прямолінійності схильні аж 20,9 мільйонів.

Лідери рейтингу

На злам таких паролів, за оцінкою експертів, потрібно менше секунди. Тільки задумайтеся. Це, мабуть, менше часу, ніж на його придумування. Тож якщо хтось і досі використовує такі комбінації – швидше змінюйте, адже ваші дані в небезпеці.

Також до рейтингу потрапили такі паролі як iloveyou (4,9 млн),  7777777 (3,1 млн), monkey (2,5 млн), fuckyou (1,7 млн), princess (1,4 млн), computer (1,3 млн), killer (1,2 млн), superman (1,1 млн), pokemon (980,7 тис.), welcome (930 тис.), hello (909 тис.) та інші. А замикає рейтинг пароль xxx.

Популярні паролі серед українців

А ось як виглядає топ-5 найпопулярніших паролів в Україні.

  1. Qwerty. Використаний 376 017 разів.
  2. 123456. Використаний 337 382 разів.
  3. 123456789. Використаний 184 934 разів.
  4. 1234567890. Використаний 67 тис. разів.
  5. 12345678. Використаний 60 тис. разів.

Полюбляють українці використовувати у якості паролів і власні імена. Серед таких аndrey, natasha, oksana, vladimir та інші. До речі, вони також здебільшого зламуються миттєво, але деякі трохи довше. Наприклад anastasia – за 1 день, а anastasiya аж за 12 днів!

В український перелік потрапили також такі паролі як kakashka (смішно, чи не так?), adidas, kolobok, odessa, privet, terminator, mazafaka. Найдовше проти зламу протримався пароль аbrakadabra – 4 місяці.

Як створити безпечний та надійний пароль

Паролі сьогодні ми використовуємо скрізь, куди не плюнь. Для входу в улюблені соцмережі, електронну пошту, для онлайн-банкінгу, найрізноманітніших додатків, покупок в інтернет-магазинах тощо. Навіть при реєстрації та вході в особистий кабінет на iPay.ua для зручного здійснення платежів та переказів ми просимо вас також ввести пароль. Адже він – один з важливих факторів безпеки. Саме тому при створенні кабінету ми рекомендуємо, щоб пароль містив не менш як 8 символів (чим більше – тим краще), 1 цифру, хоча б 1 велику і 1 маленьку літеру, а ще ліпше – спецсимволи.

Про важливість використання складних, багатосимвольних паролів для покращення захисту конфіденційних даних не раз нагадували і в Кіберполіції України. Ось кілька порад для підвищення безпеки в онлайні:

  • Не варто використовувати як пароль ім’я, прізвище, номер телефону, дату народження і навіть кличку улюбленого котика чи песика.
  • Утримайтеся від фраз зі щоденного вжитку: назв книг, відомих цитат, текстів пісень.
  • Послідовним рядкам з букв або цифр – категоричне «ні»!
  • Ніколи не зберігайте паролі у відкритому вигляді  – наприклад, біля комп’ютера. Нікому і ніколи не надсилайте їх у месенджерах чи по e-mail.
  • Для різних акаунтів використовуйте різні паролі, не варто покладатися на один.
  • Всюди, де можливо, потрібно використовувати двофакторну автентифікацію (наприклад, коли після введення паролю потрібно підтвердити вхід ще і за допомогою надісланого на телефон повідомлення). Це додатковий рівень безпеки для ваших облікових записів.

І наостанок – приклад надійного паролю, згенерованого за допомогою сайту Кіберполіції: SC8M8H*|($%7*CpWX&7u2i*44J>8<. Відчуваєте різницю між ним та Qwerty? Колосальна!

Де зберігати паролі

Паролі потрібно не тільки вміти створювати, але і надійно їх зберігати. Запам’ятати – не варіант, якщо він дійсно складний. Перше, що спадає на думку – старий добрий паперовий блокнотик, куди їх можна записувати. Можна і так. Але якщо у вас десятки паролів на зразок згаданого вище «кіберполіцейського», то, погодьтеся, вводити такі вручну при кожній потребі буде важкувато. Та і записник може зіпсуватися чи загубитися. Тож використовувати можна спеціальні менеджери паролів – своєрідні програми-«сейфи» в інтернеті.

Будьте максимально уважними при вигадуванні і користуванні паролями, і почувайтеся в безпеці.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись