Skip to main content

Чек-лист осені: що підготувати на випадок блекаутів

Post date Post count 1487
Поділитись

Поради та рекомендації перед новим опалювальним сезоном

В Україні триває підготовка до опалювального сезону і можливих відключень електроенергії. На жаль, існує загроза можливих терористичних атак на енергетичну інфраструктуру. Для того щоб завжди бути готовими до різних ситуацій, важливо знати, як діяти, коли немає світла, і як вести себе до, під час і після відключення електроенергії.

Що робити, коли відключили електроенергію

  • Вимкніть електроприлади, витягнувши їх з розеток, щоб уникнути можливих пошкоджень внаслідок перепадів напруги.
  • Не використовуйте газові плити для обігріву, оскільки це може призвести до небезпеки отруєння чадним газом.
  • Перевірте, чи ніхто не застряг у ліфті, якщо такий є в будинку.
  • Слідкуйте за офіційними повідомленнями від влади або ДСНС, щоб бути в курсі ситуації.
  • У випадку, якщо мобільна мережа не працює, скористайтеся радіо з батарейками для зв’язку та отримання інформації.

Дуже важливо пам’ятати, що генератор не повинен використовуватися в приміщенні будинку чи квартири. Цей пристрій слід розміщувати тільки на відкритому повітрі, такий як на вулиці або в іншому відкритому просторі. При розміщенні генератора в замкнутому просторі, такому як балкон чи під’їзд, може накопичуватися чадний газ, що може бути дуже небезпечним для здоров’я і навіть призвести до смертельних наслідків. Крім того, існує ризик пожежі або вибуху генератора.

Що придбати і як підготувати техніку

Перевірте, чи є у вас всі речі, які допоможуть за відсутності світла. Зокрема:

  • свічки;
  • сірники;
  • ліхтарики;
  • батарейки:
  • адаптер для зарядки телефона в авто;
  • павербанки.

Зберігайте цей невідкладний набір у легкодоступному місці, щоб не витрачати час на пошуки у темряві, якщо раптово вимкнеться світло. Важливо також переконатися, що ваші смартфони та запасні акумулятори завжди заряджені. Ця рекомендація розповсюджується на ноутбуки, планшети та інші пристрої, які живляться від батарейок або акумуляторів. Крім того, якщо відключення електроенергії очікується тривалим, кнопковий телефон може стати вельми корисним.

Читайте також: Як вберегти прилади під час аварійних відключень електроенергії

Поради, якщо зникне мобільний зв’язок

Якщо зник мобільний зв’язок, ви можете скористатися національним роумінгом та вручну під’єднатися до мережі інших операторів.

Відключіть автоматичний вибір мережі за наступними кроками:

  • Для Android: Перейдіть у “Налаштування” – “Мобільна мережа” (або “Підключення”) – “Оператор”.
  • Для iOS: Виберіть “Параметри” – “Стільникові дані” – “Вибір мережі”.

Після цього знайдіть та виберіть доступну мережу серед таких варіантів, як Vodafone UA, UA-KYIVSTAR або LIFECELL.

Якщо перша спроба не вдалася, повторіть всі дії знову або спробуйте підключитися до іншої доступної мережі. Якщо це також не допомогло, спробуйте перезавантажити свій телефон і вибрати мережу ще раз.

Завершивши ці кроки, переконайтеся, що здійснення дзвінків і відправлення повідомлень відновлено.

Як діяти, якщо зникне інтернет

Існують додатки, які дозволяють спілкуватися з близькими, навіть якщо у вас обмежений доступ до Інтернету. Ось кілька сервісів, які надають таку можливість:

  • Bridgefy: Цей додаток дозволяє вам відправляти та отримувати повідомлення через Bluetooth, навіть без підключення до мережі. Він має радіус дії до 100 метрів і доступний як для Android, так і для iOS.
  • Rumble: Rumble – це додаток для обміну невеликими файлами та текстовими повідомленнями через Bluetooth. Він працює лише на Android.
  • Walkie Talkie або Two Way: Walkie Talkie: Ці додатки перетворюють ваш смартфон на засіб зв’язку типу рація. Для їхньої повноцінної роботи потрібен мінімальний доступ до мережі або Wi-Fi. Вони доступні як для Android, так і для iOS.
  • Firechat: Цей додаток дозволяє обмінюватися повідомленнями через Bluetooth з радіусом дії до 60 метрів. Ви можете створити чат для одночасного спілкування з багатьма користувачами.

Як підготувати запаси води

Під час виникнення блекауту може виникнути проблема з центральним водопостачанням. Тому важливо завжди мати наявність запасів питної та технічної води, і цей запас повинен бути достатнім принаймні на 72 години.

На кожну дорослу особу слід розраховувати запас не менше ніж 3 літри питної води на добу (включаючи рідину, яку вживаємо разом з їжею), а також 10–12 літрів для особистої гігієни та приготування їжі. Переконайтеся, що у вас є достатньо води для задоволення потреб водопостачання для себе та вашої родини, принаймні на тривалий період в 72 години.

Вчасні та регулярні платежі за комунальні

Регулярні платежі за комунальні послуги в цей нелегкий час для нашої країни є гарантією стабільної функціонування економіки та комунальних підприємств. Щоб забезпечити здатність компаній надавати послуги усім споживачам, вкрай важливо своєчасно розраховуватися за всі комунальні послуги.

Зберігайте спокій, підготуйтеся на випадок блекауту (не обов’язково, що він буде) та вірте в наших захисників!

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись