Skip to main content

Безконтактні оплати та NFC-технологія – як це працює?

Post date Post count 2155
Поділитись

Розраховуємось смартфонами і годинниками і дізнаємося більше про платіжні картки з можливістю безконтактних оплат

З кожним днем розраховуватися безготівково за товари, оплачувати різноманітні послуги стає все зручніше та легше. Зокрема, і завдяки появі в нашому житті NFC-технології. Сьогодні, в межах інформаційної кампанії НБУ #Cashless, ми детально розкажемо вам і про NFC, і про різні найсучасніші способи безконтактних оплат. Користуйтеся!

Отже, що таке NFC? Абревіатура розшифровується як Near Field Communication, а в перекладі означає «комунікація ближнього поля». Технологія дозволяє здійснювати обмін даними між пристроями, що знаходяться на дуже коротких відстанях – всього від нуля до кількох сантиметрів. І саме завдяки NFC ми маємо можливість платити за будь-що безконтактно, лише одним помахом руки і протягом долі секунди. 

До речі, з’явилася NFC-технологія на початку 2000-х років. Але вважається, що «прабатьком» її був винахідник Чарльз Волтон, який ще в 1983 році запатентував технологію радіочастотної ідентифікації RFID.

Оплати з NFC

У наш час NFC мають банківські карти (хоча ще і не всі), смартфони та багато інших гаджетів, про що ми зараз і розповімо детальніше.

1.Платіжна картка з NFC-технологією

Як зрозуміти, що ваша банківська картка оснащена NFC-технологією? Все просто. Подивіться, чи є на ній спеціальний значок у вигляді чотирьох дужок, які розташовані одна за одною та зростають зліва направо. Якщо є такий, вітаємо. Розраховуватися карткою ви можете, просто піднісши до терміналу, що має таку саму позначку. Безконтактна оплата карткою абсолютно безпечна, а гроші – не хвилюйтеся! –  не можуть списуватися повторно.

2.Платимо за допомогою смартфону

На сьогодні багато мобільних телефонів вже підтримують NFC і можуть використовуватися для безготівкових розрахунків. Для цього вам навіть не потрібно мати при собі банківську картку. Підніс телефон до терміналу – і готово!

Перевірити, чи підтримує ваш смартфон безконтактні платежі, зазвичай можна у вкладці «Налаштування». Нагадуємо також, що для розрахунків смартфоном вам знадобиться встановлений платіжний застосунок Google Pay або Apple Pay.

До речі, платежі можна робити навіть із вимкненим інтернетом, а от смартфон потрібно розблокувати.

3. Годинники і браслети

У перегонах за тим, щоб максимально задовольнити потреби клієнтів та зекономити їх дорогоцінний час, модулі NFC інтегрують у гаджети і виробники інших пристроїв. Це може бути годинник, фітнес-браслет або навіть перстень, до якого «прив’язується» банківська картка. Отже в прямому сенсі слова, ви носите її завжди з собою просто на руці. Механізм оплати такий самий, як і зі смартфоном.

Токенізована картка – що це?

Термін «токенізована картка» ми чуємо все частіше, проте не всі знають, що це означає, навіть якщо користуються. Простими словами: це та сама ваша картка, дані якої оцифровані в мобільному платіжному додатку. Тож якщо ви розраховуєтесь за допомогою смартфону або браслету, ви використовуєте саме токенізовану картку.

При цьому уся конфіденційна інформація максимально захищена. Адже при розрахунку передаються не реальні реквізити платіжної картки, а спеціальний код (токен), який створюється окремо для кожного платежу. Використати токен в шахрайських цілях неможливо. Тож на сьогодні це вважається найбезпечнішим способом безконтактних оплат.

За даними Національного банку України, кількість безконтактних карток, які використовували для здійснення операцій, з початку 2021 року в країні зросла на 30% – до 17 млн карток.

 На 39% зросла кількість токенізованих платіжних карток, з якими здійснювалися операції – до 5,5 млн штук. 

Наразі майже кожна дев’ята активна платіжна картка – токенізована.

Хочете знати більше про безготівкові розрахунки та сміливо використовувати всі сучасні способи оплат? Читайте статті у розділі #Cashless у нашому блозі та дізнайтеся багато корисної інформації.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись