Skip to main content

Заборгованість по кредиту: що робити

Post date
Поділитись

Чим довше відтягувати вирішення проблеми простроченої заборгованості, тим більше шкоди вона завдасть. А ігнорувати оплату – взагалі занадто ризиковано, адже судова тяганина з банком чи колекторською організацією, а пізніше і з виконавчою службою – не дуже приємна справа.

Чого варто уникати 

Знайти вихід з проблеми прострочення кредиту можна. Але якщо людина починає боятися відповідальності або впадає в паніку, ситуація ускладнюється. Щоб уникнути цього, запам’ятайте правила чотирьох НЕ:

  • НЕ панікувати;
  • НЕ намагатися втекти від представників банку чи іншої фінансової організації, в якій ви взяли кредит;
  • НЕ ігнорувати спілкування з колекторами;
  • НЕ вигадувати приводи втекти від відповідальності за виплатою позики. 

Чим банк може допомогти вам

Існує проміжок часу, впродовж якого ви можете не платити кредит, якщо на це є поважні причини. Важливо, що в цей проміжок з вас не будуть стягуватися ніякі штрафи чи додаткові платежі за відстрочення.

Серед цих причин:

  • втрата роботи та відсутність джерел отримання доходу; 
  • затяжна хвороба;
  • втрата працездатності; 
  • втрата майна через стихійне лихо;
  • інші нещасні випадки, які спричинили неможливість виплачувати кредит. 

Але будьте готові до того, що причини відмови від виплати кредиту потрібно буде довести перед судом. Для підтвердження вам будуть потрібні достовірні документи – довідка з  місця роботи, довідка з державної служби зайнятості тощо.

Враховуючи ці обставини банк може провести реструктуризацію кредиту та внести зміни в раніше укладений  з банком кредитний договір та підписати додатковий  договір про пролонгацію строку дії первинного договору,  зміни графіку виплат, зміни процентних ставок тощо.  

Реструктуризація кредиту передбачає погашення кредиту на нових умовах.

Підстави реструктуризації кредиту визначає банк індивідуально для кожного позичальника, враховуючи достовірні докази, які підтверджують неможливість   виконувати умови раніше укладеного кредитного договору.

Скориставшись можливістю реструктуризації кредиту, ви збережете свою позитивну кредитну історію, що дозволить найбільш прийнятно вийти із скрутного положення.

Крім того, банк може змінити валюту і спосіб погашення кредиту, передати право вимоги за кредитним договором, звернутися до третіх осіб за послугами з повернення кредиту або здійснити звернення-стягнення на майно боржника.

Якщо банк не може допомогти

Якщо ж банк відмовляє у реструктуризації боргу, зміні способу погашення кредиту чи відстрочці, це теж не причина впадати в паніку. Існують і інші фінансові організації (банки), які можуть викупити непогашений залишок по кредиту.

В такому разі сума платежу зменшиться, а у вас з’являться більш зручні умови для виплати заборгованості. Перекредитуватися в іншому банку – хороший спосіб для тих, хто очікує фінансове надходження в найближчий час (майбутній продаж авто чи нерухомості) та для тих, хто бере кредит в новому банку під нижчий відсоток, ніж попередній.

Важливий нюанс! Аби здійснити перекредитування, ви повинні отримати схвалення банку, який видав вам перший кредит.

Сподіваємось, наші поради допоможуть вам вирішити проблему прострочення кредитних зобов’язань. А якщо у вас появиться можливість якнайшвидше погасити заборгованість по кредиту, робіть це онлайн у максимально швидкі строки через сервіс онлайн платежів iPay.ua.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись