Skip to main content

Які податки сплачують українці ?

Post date
Поділитись

Кожен мешканець України щомісяця сплачує податки. І це стосується не тільки тих, хто має офіційну зарплату. Але мало хто розуміє і знає, скільки зароблених коштів віддає державі у вигляді податків, бо система їх формування може здатися складною.

Читайте у статті, які види податків в Україні сплачують всі працюючі громадяни.

Податки на зарплату

Кожна людина, яка працює в організації будь-якої форми, сплачує різні види податків зі своєї заробітної плати.

До них належать:

  • Єдиний соціальний внесок (нарахування, які не входять в загальну систему оподаткування, але є загальнообов’язковими платежами) – 22%
  • ПДФО – податок нa доходи фізичних осіб (утримання) – 18%
  • Військовий збір (утримання) – 1,5 %

Податок на додану вартість

Просто придбавши будь-який товар чи послугу, ви вже поповнили державний бюджет ПДВ – податком на додану вартість, який складає 20% від ціни товару. Так, ПДВ в Україні вже включений і в ціну продуктів харчування, і квитка на автобус – в даному випадку продавець товару виступає в якості податкового агента, і сам перераховує суму податку в державний бюджет.

Акцизний податок

Акцизний збір – це податок, який встановлюється на високорентабельні монопольні товари і вже включений в їх ціну. Ак­цизний збір сплачується за готовий товар на кінцевій стадії виробни­цтва або при безпосередній передачі на реалізацію в торгівлю.

До прикладу, купуючи алкоголь в супермаркеті, ви автоматично сплачуєте і податок на нього.

Розмір оподаткування не є фіксованим і коливається залежно від виду ставки акцизного податку.

Мито

Товари, які перевозяться через митний кордон (ввіз/вивіз чи транзит) теж підлягають оподаткуванню. Розмір цього податку вже включений до ціни товарів та сплачується за рахунок кінцевого споживача.

В Україні використовують такі види ставок для нарахування суми мита:

  • у відсотках до митної вартості товарів, що перевозяться че­рез митний кордон;
  • у грошовому вимірі на одиницю товару.

Актуальний розмір ставок можна перевірити на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Державне мито

Державне мито – обов’язковий платіж в державний бюджет, який стягується за дії публічно-правового характеру на користь органів державної влади та органів місцевого самоврядування з ціллю компенсації витрат, які спричинили такі дії. Наприклад, коли ви звертаєтесь до нотаріуса чи проводите операції з цінними паперами.

Державне мито сплачується за встановленими ставками в твердих сумах (інколи – у процентних ставках) незалежно від податкової здатності платника.

Податок на нерухомість

Будь-яке нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, теж підлягає оподаткуванню. Його зобов’язані сплачувати всі без винятків фізичні особи–власники майна.

Щоб визначити конкретну суму податку на нерухомість для фізичних осіб, потрібно від сумарної площі усіх об’єктів житлової нерухомості відняти пільгову площу, і загальну суму помножити на кількість власників і ставку податку (становить 0-1,5% від мінімальної заробітної плати, яка була актуальною на початок минулого року).

Тепер ви знаєте, які податки в Україні є обов’язковими до сплати кожному українцю, чим вони відрізняються та можете самостійно їх розрахувати.

Також на iPay.ua ви можете скористатися послугою :

Читайте більше цікавих та актуальних новин на нашій сторінці в Facebook.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись