Skip to main content

Все, що потрібно знати про безпечні безготівкові розрахунки

Post date Post count 600
Поділитись

Нагадуємо, як убезпечитися під час шопінгу та здійсненні оплат в інтернеті, а також при розрахунках банківською карткою в магазинах і громадських закладах

Новорічно-різдвяні свята вже на порозі. Це особливий час, коли ми будуємо плани на майбутнє, частіше зустрічаємось з друзями десь у кафе, купуємо багато подарунків для рідних та щось новеньке для себе. Саме в передсвятковій метушні особливо важливо не забувати про головні правила безпеки під час безготівкових розрахунків, адже у цей період активізуються і шахраї. Використовуйте наші поради і не давайте їм жодного шансу!

Купуємо онлайн – на що звертати увагу

Найголовніші правила безпеки під час покупок в інтернеті:

1.Обирайте перевірені та захищені сайти

Перед тим, як замовити та оплатити товар, завжди перевіряйте сайт, на якому ви це плануєте зробити. Ідеально, коли продавець відомий, перевірений, вже має репутацію на ринку. А якщо ні? Буває ж, що натрапили на невідомий майданчик, де продають саме те, що вам потрібно, та ще й за привабливою ціною. В такому разі в першу чергу зверніть увагу, чи захищений сайт. Якщо його адреса містить протокол https:// та має поряд значок замка – сайт безпечний. Коли ж бачите http:// та знак оклику – краще відмовитися від покупки, адже ваші дані можуть опинитися в небезпеці.

Крім того, надійні інтернет-магазини зазвичай вказують на своїх сайтах офіційні адреси, контакти для зворотного зв’язку, чітки і прозорі умови оплати та доставки.
Перевірити продавця на надійність можна за допомогою сервісу Кіберполіції STOP FRAUD (за такими параметрами як номер банківської картки, телефон або посилання на сайт). Зайвим це точно не буде.

2. Окрема картка для розрахунків

Краще не оплачувати товари в інтернеті своєю кредитною або зарплатною карткою, на якій зберігаються усі ваші гроші. Заведіть для цих цілей окрему картку. Хоч пластикову, хоч віртуальну, про яку ми вже розповідали раніше.

Встановлюйте на картках ліміти на розрахунки або ж поповнюйте рівно на ту суму, яку потрібно заплатити за товар чи послугу. І звісно ж пам’ятайте про те, що не можна розголошувати стороннім секретні реквізити карток.

3. Звертайте увагу на способи оплати

Найнадійніший варіант – це покупка з післяоплатою. Тобто ви розраховуєтесь за товар, коли вже його забираєте. Якщо продавець підганяє, щоб ви перерахували гроші якомога швидше або ж надіслали аванс, це повинно насторожити.

Не переходьте та не здійснюйте оплати за будь-якими посиланнями, які продавець може надсилати вам в особисті повідомлення в месенджерах.

Не давати картку в чужі руки

Банківською карткою ми часто платимо не тільки в інтернеті, але і в супермаркетах, в кафе чи ресторанах, кінотеатрах та інших громадських місцях. У таких випадках потрібно пам’ятати головну «заповідь» – не давайте її будь-яким стороннім особам в руки. Хоч це касир, хоч офіціант чи будь-який інший співробітник закладу.

Будете розраховуватися карткою – нехай вам принесуть термінал або ж самі не полінуйтеся підійти до каси, де він встановлений. Не залишайте свою платіжну картку без нагляду будь-де!

Виникли проблеми: куди дзвонити та що робити

Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті – негайно заблокуйте її в мобільному додатку, або зателефонувавши до банку за номером, вказаним на звороті картки. Те ж саме треба зробити, якщо картка загублена або вкрадена.

Якщо ви стали жертвою шахраїв – звертайтесь до Кіберполіції. Для звернень є номер телефону – 0 800 505 170, а також електронна форма.

Дотримуйтесь цих нехитрих правил при безготівкових розрахунках і насолоджуйтесь святковим шопінгом та зустрічами з друзями. Ще більше порад та корисної інформації про #Cashless читайте у блозі iPay.ua.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись