Skip to main content

Коли в Україні з’явиться інтернет від Ілона Маска

Post date
Поділитись

Сьогодні супутниковий інтернет — незручна й дорога послуга. Але все може змінитися, впевнений Ілон Маск. Засновник компанії SpaceX обіцяє дешевий високошвидкісний інтернет для всієї планети.

Щоб створити повномасштабну мережу глобального інтернету, Ілон Маск планує вивести на орбіту 12 тисяч космічних апаратів (на першому етапі, а потім збільшити до 30 тисяч). Скільки їх вже зараз? У якому році послуга стане доступною, зокрема і в Україні? І чим взагалі новий супутниковий інтернет відрізнятиметься від вже наявного?

Які недоліки нинішнього супутникового інтернету

Супутниковий інтернет — не новинка. Він існує десятки років. Але чому його досі використовують лише військові організації, морський транспорт і будівельні компанії, а не звичайні люди? Усе через значні обмеження та нюанси. Серед них:

  1. висока вартість;
  2. значна затримка сигналу;
  3. невисока швидкість;
  4. необхідність мати дороге приймально-передавальне устаткування.

І принаймні перші три проблеми компанія SpaceX обіцяє вирішити.

Переваги глобального інтернету від Ілона Маска

Перша перевага зрозуміла вже з назви — це глобальне покриття інтернетом, що створить нові можливості у галузі транспорту, освіти та інших сферах діяльності.

Більш ніж три мільярди людей у всьому світі не мають доступу до онлайн-мережі, оскільки живуть у віддалених місцях або дуже бідних районах. Глобальний інтернет здатен частково розв’язати це питання завдяки своїй доступності та низькій вартості. Компанія SpaceX з самого початку проєкту зазначала, що надання дешевого онлайн-доступу — одна з основних цілей. Також Ілон Маск обіцяє в десятки разів вищу швидкість супутникового інтернету, ніж є зараз.

Як Ілон Маск планує досягти таких переваг

Завдяки значній кількості супутників та їхньому розташуванню на низькій навколоземній орбіті — 350 км. Це дві головні умови для отримання інтернету з незначною затримкою сигналу, високою швидкістю передавання даних і покриттям одразу всієї планети.

Як реалізується проєкт глобального інтернету

24 жовтня 2020 року ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на орбіту нову партію з 60 супутників. Це черговий етап створення глобального інтернет-покриття від SpaceX і 100-а, ювілейна, місія з моменту першого успішного запуску Falcon 1 у 2008 році. Це також 15-й вихід на орбіту супутників з травня 2019 року в межах проєкту Starlink і третій — у жовтні 2020 року. Попередні запуски відбулися 6 та 18 жовтня. Наразі на орбіті 893 космічних апаратів.

У планах компанії замінити Falcon 9 багаторазовою ракетою Super Heavy, а кораблі Dragon — кораблем Starship, який може за один раз виводити на орбіту приблизно 400 супутників.

Коли інтернет від Ілона Маска з’явиться в Україні

Офіційний запуск у США та Канаді має відбутися до кінця 2020 року. А з 2021 року почнеться розгортання мережі по всьому світу, зокрема і в Україні.

А поки ми чекаємо на глобальну онлайн-мережу від Ілона Маска (хтозна, можливо, в майбутньому поповнити його можна буде через наш сайт), сплачуйте домашній інтернет від Воля, Київстар та інших провайдерів швидко та безпечно на iPay.ua.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись