Skip to main content

Фішингові сайти: як не стати жертвою шахраїв при онлайн оплатах

Post date
Поділитись

Швидкий ріст популярності інтернет-покупок та онлайн платежів зумовлює і вищу ймовірність зіткнення з шахрайськими операціями з використанням платіжних карток. У багатьох випадках махінації проводять за допомогою так званих фішингових сайтів.

Читайте у статті, що це за сайти, як розпізнати фішингові атаки в інтернеті та як від них вберегтись.

Що таке фішингові сайти

Одним з поширених способів шахрайства в інтернеті є фішингові сайти – ресурси, головною метою яких є отримання конфіденційних даних інтернет-користувачів.

На такі сайти можна натрапити в соціальних мережах, в електронній пошті, в месенджерах і безпосередньо в пошуковій видачі.

Як розпізнати фішингові сайти та уникнути шахрайських випадків

  • Якщо ви хочете оплатити товар/послугу незнайомої раніше компанії, спробуйте попередньо пошукати в інтернеті хоча б мінімальну інформацію про неї, ІПН організації та відгуки користувачів.
  • Якщо ви перейшли на сторінку компанії з пошукової видачі, обов’язково переконайтесь в тому, що вона справжня. Фішингові сайти, як правило, використовують доменні імена, які відрізняються від оригінальних. Обходьте стороною всі ресурси, які не є оригінальними.
  • Остерігайтесь сайтів, які використовують небезпечний протокол http замість https (якщо зліва від адреси сайту стоїть значок з замком – сайт захищений, якщо ж знак оклику чи круг – сайт не захищений).
  • Фішингові сайти можуть повністю копіювати дизайн відомого вам ресурсу. При цьому вони можуть бути зроблені неохайно, з помилками, з непрацюючими посиланнями, але можуть виглядати і дуже правдоподібно, тому орієнтуватися тільки на зовнішній вигляд не варто.
  • Не слід ігнорувати повідомлення інтернет-браузера, який часто застерігає, що перехід по посиланню на певний сайт може використовуватися шахраями для розкрадання грошей.
  • Підключіть сповіщення з транзакціями по картці. Це знизить ризик того, що сума буде списана непомітно, адже часто шахраї перевіряють правильність карткових даних, здійснюючи транзакції на невеликі суми. Це також допоможе запобігти подальшим списанням при своєчасному блокуванню картки.
  • Обирайте сервіси, що відповідають міжнародним стандартам безпеки онлайн-платежів PCI DSS.

Надавайте свої дані лише перевіреним сайтам та здійснюйте безпечні платежі та перекази онлайн на iPay.ua.

Підпишіться на Facebook iPay.ua та стежте за інформацією про оновлення сервісу та цікавими матеріалами.

Підписатися
Оцінити:

Поділитись